Brandskydd och cellplaster
Skriftlig fråga 2016/17:1671 av Nooshi Dadgostar (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-06-21
- Överlämnad
- 2017-06-22
- Anmäld
- 2017-06-26
- Sista svarsdatum
- 2017-07-05
- Svarsdatum
- 2017-07-14
- Besvarad
- 2017-07-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Den tragiska branden i det 24 våningar höga bostadshuset Grenfell Tower i London den 13 juni fick katastrofala följder. Polisen befarar att 79 människor mist livet, och många skadades.
Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden, men flera medier har rapporterat om ett extremt snabbt händelseförlopp. På grund av byggnadens konstruktion och material tros branden ha spridit sig på ett sätt som annars inte ska kunna ske. De boende ska också ha påtalat brister i brandsäkerheten under flera år utan att dessa åtgärdades.
Mycket tyder på att ett undermåligt brandskydd, avsaknad av brandbarriärer och valet av isoleringsmaterial bidrog till att branden spred sig mycket fort. Huset var isolerat med cellplast, ett billigt material som är funktionellt för isolering men som kan orsaka förödande konsekvenser vid en brand.
Cellplast används även i byggnader här i Sverige och SVT (16 juni 2017) rapporterar om att användningen eskalerat. Cellplast har använts som isoleringsmaterial i tiotusentals svenska hus och flera våldsamma bränder har kunnat kopplas till just valet av isoleringsmaterial.
Cellplast är tillåtet som isolering, men det kräver att vissa villkor uppfylls. I dag saknas det dock en tredje part som kontrollerar att byggherrarna har följt reglerna och gjort rätt. I stället ligger ansvaret på byggherrarna själva. Med en sådan typ av egenkontroll finns stora risker att allvarliga brister inte upptäcks eller åtgärdas.
Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Peter Eriksson:
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att utreda hur vanligt det är med cellplast i svenska byggnader samt se över kontrollen av brandskyddet i syfte att undvika olyckor som den i London?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1671 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Dnr N2017/04392/PBB | ||
Näringsdepartementet |
Bostads- och digitaliseringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1671 av Nooshi Dadgostar (V) om Brandskydd och cellplaster
Nooshi Dadgostar har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att utreda hur vanligt det är med cellplast i svenska byggnader samt se över kontrollen av brandskyddet i syfte att undvika olyckor som den i London.
Bakgrunden till frågan är förstås den tragiska branden i bostadshuset Grenfell Tower i London den 13 juni. Branden hade ett hastigt förlopp och i nyhetsrapporteringen har byggnadens konstruktion och material lyfts fram som en möjlig bidragande orsak till detta. Enligt rapporterna har cellplast ingått som isoleringsmaterial i byggnaden.
Cellplast används som byggmaterial även i Sverige. Som Nooshi Dadgostar konstaterar finns det ingenting i byggreglerna som hindrar detta så länge det används på ett sådant sätt att byggnaden ändå får en tillfredsställande brandsäkerhet. Det kan åstadkommas exempelvis genom att cellplasten omsluts av ett annat material som kan stå emot brand på ett tillfredsställande sätt.
Det stämmer att ansvaret för att byggreglerna uppfylls ligger hos byggherren. Efter ansökan om bygglov ska byggherren visa hur de krav som ställs på byggnadens tekniska egenskaper uppfylls. Det kan göras genom prövningar, ritningar, beräkningar eller annan dokumentation. Byggherren ska också upprätta en kontrollplan där det framgår vilka kontroller som ska göras under byggskedet och vilka rapporter som ska lämnas till byggnadsnämnden.
I det tekniska samrådet går byggnadsnämnden och byggherren igenom kontrollplanen och relevanta handlingar. Om byggnadsnämnden kommer till slutsatsen att den föreslagna omfattningen av kontroll är otillräcklig har den befogenhet att begära såväl ytterligare kontroller som bedömning av tredje part. Byggandet får inte påbörjas förrän kontrollplanen är fastställd och byggnadsnämnden har lämnat startbesked.
Cellplast är ett samlingsbegrepp för många olika typer av material, som finns i många olika utföranden och som används på många olika sätt. Därför är den relevanta frågan inte hur vanligt det är med cellplast i svenska byggnader utan om det har använts på ett sådant sätt att brandskyddet inte är tillfredsställande. I sådana fall har man inte har följt byggreglerna och kontrollen har brustit.
Det nuvarande systemet för kontroll av nya byggnaders egenskaper infördes 2010 med den nya plan- och bygglagen (2010:900). I direktiven (dir. 2017:22) till den nu pågående översynen av byggreglerna ingår att utvärdera hur bestämmelserna om kontroll tillämpas, att analysera om bestämmelserna är ändamålsenligt utformade och att lämna förslag till förändringar om så krävs.
I det kortare perspektivet följer Boverket utredningen som den brittiska regeringen har tillsatt. Om någonting i den utredningens slutsatser pekar på behov av omedelbara förändringar i det svenska byggregelverket kommer myndigheten att ta sig an den frågan. Regeringen följer utvecklingen och håller en dialog med både Boverket och kommittén som arbetar med översynen av byggreglerna.
Stockholm den 13 juli 2017
Peter Eriksson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.