Brandmäns arbetsmiljö
Skriftlig fråga 2016/17:716 av Elisabeth Svantesson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-24
- Överlämnad
- 2017-01-25
- Anmäld
- 2017-01-26
- Svarsdatum
- 2017-02-01
- Sista svarsdatum
- 2017-02-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Ett tjugotal bilbränder har ägt rum i Örebro sedan nyår. Läget är ansträngt inte minst för polisen i Örebro, liksom det är för polisen i övriga landet. Men även brandmännen, som vi alla räknar med ska komma och släcka när en brand äger rum, uttrycker en frustration över situationen.
Inte minst vittnas det om hur arbetsmiljön blivit allt sämre. Nerikes brandkår berättar om att de känner sig hotade när de rycker ut, att de attackerats med sten och att de får ta alternativa vägar till en brand för att någon kan stå och vänta på att attackera dem. Vi har aldrig känt att vi har varit hotade tidigare. Det är en ny dimension i vårt jobb. En fruktansvärd dimension, säger man till Nerikes Allehanda den 24 januari.
Det är oacceptabelt att viktiga samhällsbärare som brandmän, som har ett riskfyllt arbete, dessutom ska behöva känna sig hotade och attackeras på arbetet. Detta påverkar självklart arbetsmiljön för brandmän verksamma i dag, och i längden riskerar det att försvåra rekryteringen av nya brandmän.
Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:
Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förbättra arbetsmiljön för brandmän vid utryckning?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:716 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Dnr A2017/00177/ARM | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknads- och etableringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:716 av Elisabeth Svantesson (M) Brandmäns arbetsmiljö
Elisabeth Svantesson (M) har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra arbetsmiljön för brandmän vid utryckning.
Jag håller med dig, Elisabeth. Det är naturligtvis oacceptabelt att viktiga samhällsbärare såsom brandmän utsätts för hot och stenkastning på arbetet.
En ambitiös arbetsmiljöpolitik prioriteras högt av regeringen. Hot och våld, eller risken att bli utsatt för hot och våld på arbetsplatsen är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som ingen arbetstagare ska behöva utsättas för. Arbetsmiljöverkets föreskrift om våld och hot i arbetsmiljön gäller allt arbete där det kan finnas risk för att en arbetstagare utsätts för våld och hot. Brandmän omfattas av föreskrifterna som tar upp riskförebyggande åtgärder och hur arbetet mot en förbättrad arbetsmiljö ska följas upp. Alla tillbud ska utredas och dokumenteras och arbetstagare som utsatts för våld eller hot ska snabbt få hjälp och stöd.
Situationen i utsatta områden och för den utryckningspersonal som arbetar i dessa områden hanteras utifrån flera perspektiv där myndigheter har olika roller och måste hjälpas åt. Det är en komplex problematik som tas på stort allvar.
Regeringen har gett en särskild utredare uppgiften att överväga och föreslå de ändringar som behövs för att åstadkomma ett modernt straffrättsligt skydd för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner, dvs. yrkesutövare som bland annat har till uppgift att hjälpa andra.
Stockholm den 1 februari 2017
Ylva Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.