Boxning, arbete och utbildning - möjligheter i kampen mot gängvåldet
Skriftlig fråga 2021/22:1043 av Anders Österberg (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-07
- Överlämnad
- 2022-02-09
- Anmäld
- 2022-02-15
- Svarsdatum
- 2022-02-16
- Sista svarsdatum
- 2022-02-16
- Besvarad
- 2022-02-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
I många eftersatta områden finns det fantastiska idrottsklubbar som med små insatser åstadkommer stora resultat. I den allmänna debatten brukar dessa områden beskrivas som utsatta, men de är i själva verket politiskt eftersatta. I Järva, där jag lever och verkar, finns det en mängd föreningar för alltifrån fotboll, basket och ishockey till golf. Jag tror att alla vi som någon gång under livet idrottat minns och är tacksamma för de tränare vi stött på. För min del har det varit flera tränare i SK Elfsborg.
Järva är ett av de områden som blivit hårdast drabbat av gängkriminaliteten i Sverige. Det är alltför många föräldrar som mist ett barn, ett syskon som aldrig mer får återse ett annat syskon och tusentals vänner som mist en kompis. Därför är det välkommet att regeringen tänker vända på varenda sten för att bryta kriminaliteten. Här kan föreningslivet spela en stor roll.
I Hässelby-Vällingby pågår ett projekt som heter Fight for Zero. Hässelby-Vällingby är också en av de stadsdelar som lidit av våldet. Projektet handlar om att träna boxning men också om att få stöd med att exempelvis läsa läxor och annat. I projektet går det också ut på att ge unga vuxna en meningsfull fritid som exempelvis ledare eller annat de kan hålla på med. Det kommer föreläsare som är positiva förebilder och visar den rätta vägen för barnen och ungdomarna som är aktiva. Just det här projektet arbetar utifrån fem grundpelare: boxning, utbildning, arbete, socialt stöd och ungdomsledarskap. Ett evidensbaserat arbete som syftar till att minska utanförskap och att se sitt eget ansvar.
Boxning är en väldigt bra sport, och det har kommit ett par universitetsuppsatser från olika lärosäten de senaste åren som framhåller betydelsen av just boxning i det förebyggande arbetet mot kriminalitet. Det är självklart viktigt att den här typen av projekt finns som växer underifrån och organiseras av dem som verkar i områdena, men regeringen kan också spela en viktig roll genom uppmuntran och stöd.
Därför vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att föreningslivet, gärna genom fler boxningsklubbar, ska kunna verka kombinerat genom att både utöva idrott och hjälpa till med social verksamhet i förebyggande syfte?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1043 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2021/22:1043 av Anders Österberg (S)
Boxning, arbete och utbildning – möjligheter i kampen mot gängvåldet
Anders Österberg har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att föreningslivet, gärna genom fler boxningsklubbar, ska kunna verka kombinerat genom att både utöva idrott och hjälpa till med social verksamhet i förebyggande syfte.
Jag vill först tacka frågeställaren för det engagemang han visar för föreningslivet och dess roll i det förebyggande arbetet mot gängvåldet. Att minska segregationen och bekämpa den brottslighet som hotar samhällsgemenskapen är en prioriterad fråga för regeringen och jag delar bilden av att idrottsrörelsen har mycket att bidra med i det arbete som krävs. Mot bland annat denna bakgrund gav regeringen nyligen Centrum för idrottsforskning i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av idrottens potential att minska segregationen i samhället. En frågeställning i det uppdraget är om det behövs insatser som riktar sig utanför den organiserade idrottsrörelsen för att skapa möjligheter till idrott för alla människor i områden med socioekonomiska utmaningar eller i övrigt idrottssvaga områden. Regeringen betonar i uppdraget också vikten av att idrottsrörelsen tillsammans med stat och kommun kan skapa möjligheter för alla människor att idrotta i förening.
Det är Riksidrottsförbundet som fördelar statens stöd till idrotten och jag har initierat en nära dialog med förbundet om hur de statliga bidragen i högre grad ska kunna nå ut där de bäst behövs. Det ordinarie statliga stödet till idrotten uppgår nu till närmare 2 miljarder kronor årligen och det är angeläget att förbundet påskyndar arbetet med att fördela stödet mer rättvist. Regeringen har också öronmärkt 45 miljoner kronor av stödet för idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse inom ramen för skoldagen och 14 miljoner kronor för särskilda insatser för idrott i segregerade områden. Det är två särskilda satsningar med ett tydligt fokus på idrott i områden med socioekonomiska utmaningar eller i övrigt idrottssvaga områden.
Stockholm den 16 februari 2022
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.