bostadsbyggandet
Skriftlig fråga 2001/02:1369 av Enochson, Annelie (kd)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2002-06-20
- Besvarad
- 2002-07-19
- Anmäld
- 2002-09-30
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 20 juni
Fråga 2001/02:1369
av Annelie Enochson (kd) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om bostadsbyggandetDet byggs för få bostäder, särskilt hyresrätter, på våra tillväxtorter. Enligt Svensk Byggindustri behöver det byggas ca 50 000 bostäder per år i Sverige, för att vi ska kunna tillgodose behovet av nyinflyttning och upprustning.
Regeringens investeringsbidrag för byggande av hyresrätter fungerar inte bra, framför allt inte i Stockholm. Det har dömts ut av dem det vänder sig till. Det är inte i första hand storleken på bidraget som gjort att det inte varit tillräckligt lockande, utan dess osäkra och krångliga konstruktion.
Enligt förordningen om stimulansbidraget ska länsstyrelsen samråda med kommunerna och hyresgäströrelsen för att bestämma vilka områden som har brist på bostäder samt för att bestämma hyresnivån på orten. Byggarna ska lämna uppgift om boendekostnader, produktionskostnaden och tidpunkten för färdigställandet till länsstyrelsen. Bostadsministern har i riksdagen särskilt framhävt det positiva i att regeringen öppnat upp för hyresgäströrelsen att lämna synpunkter på prioriteringen av projekt.
Att den som söker bidraget inte bara ska övertyga länsstyrelse och kommun om lämpligheten i projektets alla delar, utan också hyresgäströrelsen, innebär dock en ännu krångligare process som ökar byggarnas osäkerhet.
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att statens bidrag till bostadsbyggandet ska bli mindre detaljstyrt?
Svar på skriftlig fråga 2001/02:1369 besvarad av
den 17 juli
Svar på fråga 2001/02:1369 om bostadsbyggandet
Statsrådet Lars-Erik Lövdén
Annelie Enochson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att statens bidrag till bostadsbyggandet ska bli mindre detaljstyrt.
Inledningsvis vill jag poängtera att jag inte delar Annelie Enochsons och Sveriges Byggindustris bedömning att Sverige behöver ett bostadsbyggande om 50 000 lägenheter per år. Den analys som Boverket har gjort och som jag tidigare redovisat i kammaren är att den långsiktigt hållbara produktionen av bostäder ligger omkring 25 000 lägenheter om året. Däremot kan den önskvärda nivån på kort sikt ligga något högre om vi ska kunna bygga i kapp den bostadsbrist främst i tillväxtregionerna som blivit följden av ett alltför lågt bostadsbyggande sedan mitten av 90-talet.
När det sedan gäller investeringsbidraget för nybyggnad av hyresbostäder i områden med bostadsbrist gäller att bidragen är differentierade efter region så att de högsta bidragen kan ges i Stockholmsregionen och därefter i de övriga storstadsregionerna.
I ett kort perspektiv framstår den låga nyproduktionen av hyresbostäder som efterfrågas av bredare hushållsgrupper, inte minst ungdomar, mest angeläget att komma till rätta med. Det är däremot inte angeläget att stimulera exklusiva hyresbostäder med höga produktionskostnader och höga hyror. Ett syfte med bidraget är därför att produktionskostnaden och boendekostnaden ska hållas nere.
Enligt förordningen tilldelas medel den eller dem inom en region som erbjuder de förmånligaste villkoren för hyresgästerna med beaktande av tidpunkten för projektets färdigställande. För att denna urvalsprocess ska ske på ett rättvist sätt behöver länsstyrelsen inte bara uppgifter om boendekostnader, produktionskostnader och färdigställandet utan också uppgifter om bostadsbehovet och hyresnivån i den aktuella kommunen. Länsstyrelsen samråder därför med kommunen och hyresgästföreningen på orten för att få ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Detta ligger också i företagens intresse.
Min uppfattning är att förordningen inte ska vara mer detaljstyrd än som krävs för att syftet med bidraget ska uppnås. Jag har för närvarande ingen avsikt att förändra villkoren för bidraget, men givetvis följer regeringen löpande hur investeringsbidraget fördelas. Om det skulle visa sig att syftet med bidraget förfelas är jag inte främmande för att gå in med förtydliganden. Jag vill dock understryka att alltför detaljerade föreskrifter också kan motverka syftet med bidraget, dvs. att öka produktionen av hyresbostäder. Om förändringar ska göras måste dessa vara noga genomtänkta.
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.