Bostadsbristen för nyanlända

Skriftlig fråga 2016/17:1564 av Ewa Thalén Finné (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-08
Överlämnad
2017-06-09
Anmäld
2017-06-12
Svarsdatum
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Bostadsbristen i Sverige är fortsatt mycket stor och har på de flesta håll i landet nu utvecklat sig till en akut bostadskris. För trots att byggandet har kommit igång ordentligt den senaste tiden växer samtidigt underskottet på bostäder.

Enligt en nyligen publicerad enkät från Boverket uppger 255 av landets 290 kommuner att det nu råder bostadsunderskott i den egna kommunen, vilket är 15 fler än i fjol och en ökning med 72 kommuner på bara två år. Även om byggandet fortsätter att öka de kommande åren så kommer 75 procent av kommunerna fortfarande att ha underskott på bostäder på tre års sikt. Läget är alltså allvarligt och akut.

En grupp som just nu drabbas särskilt hårt av bostadsbristen är alla nyanlända som är i behov av en egen bostad, en grupp som förväntas att öka kraftigt de kommande åren. Migrationsverket bedömer att 82 600 personer enbart i år lämnar asylsystemet för att tas emot med uppehållstillstånd och varaktig bosättning i kommunerna. De kommande fem åren väntas över en kvarts miljon nyanlända behöva en egen bostad.

Bostadsbristen ser därmed ut att förvärras ytterligare för de nyanlända som nu får uppehållstillstånd, samtidigt som läget redan är mycket ansträngt i de flesta av landets kommuner. För även om många nyanlända lyckas bosätta sig på egen hand så kommer många att behöva hjälp av kommunen att fixa ett boende.

Enligt Boverket bor 96 procent av landets befolkning i någon av de kommuner som i dag har både allmän bostadsbrist och underskott på bostäder för nyanlända. Flyktingkrisen kliver nu in i kommunerna på allvar, och utmaningen att lösa bostadsbristen för denna grupp är alltså enorm.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att lösa svårigheterna för alla nyanlända som nu är i behov av en egen bostad, och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1564 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/04066/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1564 av Ewa Thalén Finné (M) Bostadsbristen för nyanlända

Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att lösa svårigheterna för alla nyanlända som nu är i behov av en egen bostad, och i så fall när.

Jag delar Ewa Thalén Finnés oro över bostadssituationen för nyanlända. Det är kommunernas uppgift att förse medborgarna med bostäder. Regeringen har dock vidtagit flera åtgärder för att stötta kommunerna i deras arbete med att underlätta för nyanlända på bostadsmarknaden. Ett exempel är statsbidraget till kommuner för ett ökat bostadsbyggande, där 60 procent av dessa medel är avsatta för bostäder som motsvarar bostadsbehovet hos nyanlända. Under 2016 tog 111 kommuner del av stödet och totalt utbetalades 1,85 miljarder kronor till kommuner som byggt bostäder. Under 2017 har regeringen avsatt 1,8 miljarder kronor för samma ändamål.

Glädjande nog är bostadsbyggandet rekordhögt och Boverket bedömer att det påbörjas 72 000 bostäder innan årets slut. Boverket bedömer att byggandet av hyresrätter ökar kraftigt under året och förväntas uppgå till över 55 000. Ett viktigt instrument för att stimulera byggandet av hyresrätter med rimliga hyror är investeringsstödet. Sammanlagt har regeringen avsatt 2,7 miljarder kronor i år och 3,2 miljarder kronor årligen fram till och med 2019 för ändamålet. Tack vare investeringsstödet byggs fler hyresrätter med rimliga hyror så att de blir överkomliga för fler hushåll att efterfråga. Det ökar dessutom rörligheten i det befintliga beståndet.

Tidigare i år beslutade riksdagen att anta regeringens proposition om tidsbegränsade bygglov för byggnader för bostadsändamål. Syftet är att möjliggöra användandet av tillfälliga bostäder som ett komplement till permanent byggnation där bostadsbehovet inte fullt ut kan tillgodoses genom ordinarie plan- och byggprocesser.

Ett ökat bostadsbyggande är dock inte tillräckligt. För att öka användandet av det befintliga beståndet har regeringen gett Statskontoret i uppdrag att se över hur privatuthyrningen kan stimuleras. Dessutom har Boverket fått i uppdrag att se över vilka krav som ställs på blivande hyresgäster och vid behov lämna förslag på hur inträdet på bostadsmarknaden kan underlättas. Boverket ska även utreda möjligheten för fastighetsägare att tillämpa partiella hyreskontrakt, dvs. hyreskontrakt med besittningsskydd för en del av en bostad, för såväl nyproducerade som för befintliga bostäder.

Regeringen har även gjort förstärkningar inom bostadsbidraget, vilket är positivt för nyanlända som redan har en bostad och som uppfyller förutsättningarna för att ha rätt till socialförsäkringsförmåner. Den 1 januari 2017 höjdes inkomstgränsen, som är en av flera faktorer som påverkar storleken på bidraget, för barnfamiljer.

Stockholm den 20 juni 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.