Till innehåll på sidan

Bostad för kvinnor som varit utsatta för relationsvåld

Skriftlig fråga 2016/17:1495 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-29
Överlämnad
2017-05-30
Anmäld
2017-05-31
Sista svarsdatum
2017-06-07
Svarsdatum
2017-06-13
Besvarad
2017-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Kvinnor som varit utsatta för våld i nära relationer, och till följd härav lämnat sina hem för att söka skydd, kan ibland stöta på svårigheter att hitta en bostad efter att den akuta perioden av deras utsatthet är över. Inte sällan befinner sig kvinnan i en ekonomiskt utsatt situation, ofta till följd av olika åtgärder från mannens sida. Ekonomin är nämligen i många fall ett sätt för männen att utöva kontroll över kvinnorna i dessa situationer. Skulder och betalningsanmärkningar stärker kvinnornas beroende av männen och fördjupar deras utsatthet.

När hon sedan ska hitta en alternativ bostad är det därför vanligt att bostadsföretagen inte vill hyra ut någon lägenhet till henne. Det är också vanligt att såväl privata som kommunala bostadsföretag inte godkänner försörjningsstöd som inkomstkälla. För kvinnorna, vars utsatthet redan är stor, innebär detta att deras möjligheter att leva ett självständigt liv – och därmed deras möjligheter att gå vidare efter vad de varit med om – begränsas avsevärt.

Därför finns det anledning att se över möjligheterna för kvinnor som varit utsatta för relationsvåld och tvingats lämna sin bostad att få tag i en bostad efter att den akuta perioden av deras utsatta situation är över.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad ämnar statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att kvinnor som varit utsatta för relationsvåld, och som genom makens försorg kommit att bli skuldsatta, lättare ska kunna få tag i en ny bostad?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1495 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/03864/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1495 av Tina Ghasemi (M) Bostad för kvinnor som varit utsatta för relationsvåld

Tina Ghasemi har frågat mig vad jag och regeringen ämnar vidta för åtgärder för att kvinnor som varit utsatta för relationsvåld, och som genom makens försorg kommit att bli skuldsatta, lättare ska kunna få tag i en ny bostad.

Frågan som Tina Ghasemi tar upp är viktig. Att kvinnor, som har varit utsatta för våld i nära relationer, har svårt att ta sig från skyddat boende och in på den reguljära bostadsmarknaden påverkar möjligheten för dem att återgå till ett vanligt liv. Dessa kvinnor, som andra med en svag ställning på bostadsmarknaden, riskerar att drabbas särskilt hårt av bostadsbristen. Kommunerna har ansvar för bostadsförsörjningen och socialtjänsten har ansvar för att bistå enskilda kvinnor och män att hitta lösningar på sin boendesituation. Den sekundära bostadsmarknaden växer och enligt socialtjänsten söker också personer, som inte kommer in på den reguljära bostadsmarknaden men som inte har några andra sociala problem, stöd hos dem.

Som jag tidigare anfört är en stor del av lösningen att åstadkomma ett ökat bostadsbyggande. Regeringen gör den största satsningen för ett ökat bostadsbyggande på länge, det handlar inte minst om 22-punktsprogrammet som presenterades i juni 2016. Bostadsbyggandet ökade kraftigt under 2016 och Boverket bedömer att det kommer öka ytterligare under 2017 och 2018.

För att underlätta inträdet på bostadsmarknaden är det också viktigt att hyresvärdar ställer rimliga krav på blivande hyresgäster. Boverket har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en kartläggning av de krav och villkor som fastighetsägare ställer på blivande hyresgäster, exempelvis inkomstkrav, inför tecknandet av ett hyreskontrakt. I redovisningen ska fastighetsägarnas krav och villkor framgå, hur stor del av hyresbeståndet kraven och villkoren omfattar, om kraven och villkoren skiljer sig åt mellan olika kommungrupper samt en analys av eventuella skillnader i påverkan på kvinnor och män. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2017. Regeringen har även gett länsstyrelserna ett fortsatt uppdrag under 2016–2017 att stödja och informera kommuner och andra aktörer för att underlätta inträdet och etableringen på bostadsmarknaden. Länsstyrelsen i Skåne län ska lämna en samlad slutrapport i januari 2018. Därutöver ska Socialstyrelsen genomföra en nationell kartläggning av hemlöshetens omfattning och karaktär som ska redovisas till regeringen den 30 november 2017.

I detta sammanhang vill jag slutligen nämna att regeringen har tillsatt en utredning som bl.a. ska lämna förslag på hur vårdnadshavaren och barnets utflyttning från det skyddade boendet ska genomföras för att säkerställa att barnets rättigheter skyddas och barnet får det stöd och den hjälp som det behöver. Regeringen har även tillsatt en utredning om återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld som bl.a. ska kartlägga och följa upp verksamhet som erbjuder våldsutövande män tillfällig bostad samt överväga former som möjliggör samverkan mellan berörda myndigheter. År 2016 gav regeringen också Socialstyrelsen i uppdrag att redovisa utvecklingen av skyddade boenden utifrån de indikatorer som myndigheten har tagit fram och uppdaterat under 2015.

Stockholm den 13 juni 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.