Boende för äldre

Skriftlig fråga 2021/22:733 av Karin Rågsjö (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-12
Överlämnad
2022-01-12
Anmäld
2022-01-13
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I en artikel i Aftonbladet den 12 januari framgår att tusentals äldre svenskar får avslag när de söker plats på äldreboende. Äldre och deras anhöriga beskriver hur de upplever kampen för att få komma in i tryggheten efter att fått avslag på sina ansökningar både av kommunen och av förvaltningsrätten med motivering att deras behov kan tillgodoses med insatser i det egna hemmet som kan ge så kallad skälig levnadsnivå som anges i lagen. Flera äldre beskriver den otrygghet det innebär att ha hjälp hemma av många olika människor, varav vissa kanske även är ovaccinerade. För en del är anhöriga till stor hjälp men samtidigt bidrar det till en känsla av skuld hos den äldre. Detta gäller människor som ofta är mellan 80 och 90 år och som ibland även har demenssjukdom, och flera anhöriga vittnar om en evig kamp mot myndigheterna.

Vänsterpartiet har tidigare ställt en fråga till socialministern efter den granskning som Sveriges Radios Ekot gjorde i höstas och som också visade att många äldre får avslag på sina ansökningar att flytta till äldreboenden. Även här gavs en entydig bild av att det ofta handlade om människor över 90 år som både var sjuka och levde isolerade och som själva önskade bo under tryggare former.

Socialminister Lena Hallengren uppgav då att människor ska känna att de får den äldreomsorg de behöver och utvecklade svaret på frågan genom att ange att det aldrig är rimligt att äldre personer som har ett behov av äldreomsorg i någon form i stället får bo otrygga i sitt eget hem. Hon menade att det är viktigt att äldreomsorgen verkligen möter äldre personer så att de känner den trygghet som de har rätt att känna på ålderns höst.

Frågan om en äldreomsorg med insatser och tryggt boende i syfte att bättre tillgodose äldres behov av och rätt till särskilt boende är både en jämlikhets- och jämställdhetsfråga som Vänsterpartiet även lyft tidigare, liksom frågan om att det är flest kvinnor som vårdar anhöriga och att det därför finns behov av stöd, avlastning och att samhället faktiskt tar sitt ansvar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur tänker ministern agera för att kommunerna i betydligt högre utsträckning ska bevilja äldre boenden?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:733 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:733 av Karin Rågsjö (V)
Boende för äldre

Karin Rågsjö har frågat mig hur jag tänker agera för att kommunerna i betydligt högre utsträckning ska bevilja äldre boenden.

Enligt socialtjänstlagen (2001:453) ska den enskilde beviljas bistånd i form av plats på ett särskilt boende om han eller hon har behov av det och behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. I socialtjänstlagen anges vidare att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande samt att socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Socialnämndens beslut om insatser får överklagas till allmän förvaltningsdomstol. I april 2019 trädde ändringar i socialtjänstlagen i kraft som förtydligar kommunernas möjlighet att inrätta boendeformen biståndsbedömt trygghetsboende. Det är kommunerna som enligt socialtjänstlagen har ansvar för socialtjänsten inom sitt område och därmed även för äldreomsorgen.

Den omsorg som anhöriga ger sina nära ska vara frivillig. Många anhöriga vill ge stöd och hjälp till sina närstående äldre och omsorgsgivandet upplevs ofta som positivt och meningsfullt, men det är i grunden det offentligas skyldighet att tillgodose enskildas behov av stöd eller vård. Arbetet med att ta fram en nationell anhörigstrategi pågår för närvarande inom Regeringskansliet.

Regeringen stödjer kommunerna med riktade medel till äldreomsorgen, bl.a. för att de ska ha goda ekonomiska förutsättningar för att tillhandahålla en äldreomsorg av god kvalitet och bygga ut äldreomsorgen när behoven ökar. Därutöver får kommunerna generella statsbidrag som de kan använda till äldreomsorgen.

För att stödja utvecklingen av äldreomsorgen tillsatte regeringen i december 2020 Utredningen om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommuner (S2020:16) med målet att få till stånd långsiktiga förutsättningar för äldreomsorgen och bl.a. tydliggöra dess uppdrag och innehåll. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 juni i år. Vidare har Socialstyrelsen fått regeringens uppdrag att föreslå hur ett kompetenscentrum för äldreomsorg kan inrättas och organiseras vid myndigheten. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars i år.

Stockholm den 19 januari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.