Bloggares svåra situation i Vietnam
Skriftlig fråga 2013/14:483 av Härstedt, Kent (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-03-11
- Anmäld
- 2014-03-11
- Besvarad
- 2014-03-19
- Svar anmält
- 2014-03-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 11 mars
Fråga
2013/14:483 Bloggares svåra situation i Vietnam
av Kent Härstedt (S)
till utrikesminister Carl Bildt (M)
Bloggare och journalister lever farligt i Vietnam. Den som kritiserar det härskande kommunistpartiets ledare eller landets premiärminister lever farligt och riskerar både böter och fängelsestraff. På senare år har rapporterna om de stora bristerna inom yttrandefrihet i landet varit täta. Nyligen beskrevs situationen genom en artikel i Svenska Dagbladet om bloggaren Truong Duy Nhat, som är 50 år gammal och fick två års fängelse för att, som domen löd, ha missbrukat de demokratiska rättigheterna i syfte att kränka statens intressen. Artiklarna på bloggen handlade om det skandalomsusade varvet Vinashin, en gång i tiden landets stolthet, som gått i konkurs efter att miljardbelopp saknas. Den nu fängelsedömde bloggaren menade att partiordföranden och premiärministern borde ta på sig ansvaret för det och avgå. Internet är populärt i Vietnam, ett land med hög läskunnighet. Det berättas bland annat om regimens försök att installera kameror på internetkaféer. Enligt organisationen Committee to Protect Journalists, CPJ, visar den senaste händelsen vilka extrema åtgärder Vietnams ledare är villiga att ta till för att tysta kritiska röster. Enligt CPJ sitter 18 journalister och bloggare i fängelse i Vietnam. Facebook är ett vanligt forum för vietnameser som vill föra fram sina åsikter. Flera försök från myndigheternas sida att stoppa Facebook har inte lyckats.
Situationen för oliktänkande i Vietnam har blivit svårare enbart under det senaste året. Enligt Human Rights Watch dömdes 61 dissidenter och regeringskritiker till fängelse 2013 medan 40 domar utdelades året innan.
Jag har följande fråga:
Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att förbättra situationen för kritiska röster såsom bloggare och journalister i Vietnam?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:483 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt
den 19 mars
Svar på fråga
2013/14:483 Bloggares svåra situation i Vietnam
Utrikesminister Carl Bildt
Kent Härstedt har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att förbättra situationen för kritiska röster såsom bloggare och journalister i Vietnam.
Låt mig inleda med att säga att jag håller med Kent Härstedt om hans beskrivning av situationen i Vietnam. Trenden vad gäller politiska och medborgerliga rättigheter är negativ. Särskilt bekymmersam är situationen för yttrandefrihet, inklusive på internet. Samhällsdebatten i vietnamesisk statskontrollerad media är starkt begränsad och självcensur i övrig media vanlig. Användningen av internet kontrolleras och blockeringar av webbplatser förekommer. Bara under 2013 dömdes femton nätaktivister och bloggare till sammanlagt 80 års fängelse och 40 års husarrest.
Främjandet av mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling är en av hörnstenarna i svensk utrikespolitik och är ett prioriterat och integrerat område i Sveriges relationer till Vietnam. Sverige ska driva nätfrihetsfrågorna och vara ledande i kampen för alla människors rätt och möjlighet till en fri och säker kommunikation på nätet och Sverige ska arbeta aktivt för att stödja journalister, bloggare och försvarare av yttrandefrihet runt om i världen. Att stödja försvarare av opinionsfriheterna i världens mest ofria länder lyfts i budgetpropositionen för 2014 fram som en särskild prioritering för regeringen.
Sveriges relation med Vietnam har möjliggjort samarbeten och dialog med regeringen inom känsliga områden så som yttrandefrihet.
Fram till för några år sedan var Sverige ett av få länder som öppet och med regelbundenhet träffade MR-försvarare och dissidenter. Många vietnamesiska MR-försvarare, dissidenter och bloggare vittnar om att stöd från det internationella samfundet är centralt för deras möjlighet att verka för en ökad demokratisering och respekt för mänskliga rättigheter.
Så sent som i februari i år granskades MR-situationen i Vietnam under FN:s universella granskningsmekanism (Universal Periodic Review, UPR) inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Sverige förde då fram rekommendationer vad beträffar krav på ökad yttrandefrihet och avskaffandet av dödsstraffet.
Sverige kommer att fortsätta vara öppet för dialog med en bred krets av aktörer i det vietnamesiska samhället, inklusive MR-försvarare och dissidenter. Vi kommer att delta i aktiviteter för att uppmärksamma aktuella frågeställningar och föra en konstruktiv dialog med vietnamesiska myndigheter, inklusive vid högnivåbesök. Vi kommer att använda digital diplomati för att kommunicera svenska värderingar och vi kommer att fortsätta integrera MR-frågor i näringslivsfrämjandet.
Slutligen är EU:s årliga MR-dialog ett viktigt tillfälle att föra fram budskap till den vietnamesiska regeringen.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.