Biståndsmedel för att stötta CIJA
Skriftlig fråga 2016/17:811 av Birgitta Ohlsson (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-02-08
- Överlämnad
- 2017-02-08
- Anmäld
- 2017-02-14
- Sista svarsdatum
- 2017-02-15
- Svarsdatum
- 2017-02-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Under det syriska inbördeskriget har 13 000 personer dödats under fruktansvärda förhållanden i fängelset Saydnaya norr om Damaskus. Amnesty International rapporterar att människor inte fick veta att de skulle hängas förrän de kände snaran runt halsen och att de med förbundna ögon torterades innan de dödades. Ett vittne berättar att han utsattes för tortyr med kedjor, bildäck, elektricitet och sexuellt våld.
Det har länge varit känt att Asad använt sig av brutala metoder mot sin egen befolkning. Den som följt rapporteringen om anfallen med oljefatsbomber inser att detta är en man som inte skyr några medel. Tidigare har FN-utredare rapporterat om hur säkerhetstjänsten dödat hundratals barn.
Kommissionen för internationell rättvisa och ansvarsskyldighet (CIJA) kom under 2016 över ett stort material som också det stöder de anklagelser som riktats mot den syriske diktatorn Bashar al-Asad om krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna. Enligt folkrättsexperter innebär detta den starkaste bevisningen för krigsbrott sedan Nürnbergrättegångarna.
Efter att den arabiska våren nådde Syrien ska särskilda specialceller ha skapats, med uppgift att krossa uppresningen mot den auktoritära regimen. Sjukhus ska ha gjorts om till tortyrcentraler, där oppositionella systematiskt plågats och mördats. När bårhusavdelningen fyllts ska man ha travat de massakrerade kropparna på toaletter och i badrum. Enligt uppgiftslämnare har Asad själv varit delaktig i alla säkerhetstjänstens beslut om alla operationer. Amnestys rapport pekar på samma sak. Denna och annan dokumentation kan komma att användas som bevis i en framtida rättegång i internationell domstol.
Att utreda de fruktansvärda brott som Asad gjort sig skyldig till är inte bara en uppgift för de människor som levt under hans förtryckardiktatur. Det är en uppgift för alla demokratier. CIJA:s viktiga arbete stöds ekonomiskt av den brittiska regeringen.
Jag vill mot bakgrund av ovan fråga statsrådet Isabella Lövin:
Är statsrådet beredd att avsätta biståndsmedel till stöd för CIJA och att stärka CIJA:s samarbete med svenska åklagare?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:811 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Lövin |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:811 av Birgitta Ohlsson (L) Biståndsmedel för att stötta CIJA
Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag är beredd att avsätta biståndsmedel till stöd för CIJA och att stärka CIJA:s samarbete med svenska åklagare.
Konflikten i Syrien är en mänsklig katastrof. Samstämmiga rapporter talar om grova, systematiska och omfattande övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter och kränkningar av internationell humanitär rätt. Uppgifterna från fängelset Saydnaya är fruktansvärda. Utan tvekan begås mycket allvarliga internationella brott.
Regeringen har konsekvent betonat att övergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna och kränkningar av den internationella humanitära rätten måste utredas och att det är av yttersta vikt att förövare ställs till svars.
Sverige stödjer FN och andra aktörer för att övergreppen och kränkningarna som sker i Syrien ska dokumenteras. Detta är helt avgörande för att de ansvariga ska kunna ställas inför rätta. Straffrihet är inte ett alternativ.
FN:s generalförsamling fattade den 21 december 2016 beslut om att tillsätta en internationell, oberoende och självständig mekanism för att bistå utredning och åtal i Syrien (IIIM). Mekanismens uppgift är, att under överinseende av FN och i nära samarbete med FN:s oberoende undersökningskommission för Syrien, samla in, sammanställa, bevara och analysera bevis om övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter och kränkningar av internationell humanitär rätt för att förbereda underlag för att underlätta och påskynda lagföring i nationella, regionala eller internationella domstolar som har eller i framtiden kan ha jurisdiktion över dessa brott. Sverige var medförslagsställare och röstade för resolutionen.
Regeringen har för avsikt att stödja IIIM. Därutöver genomför Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) insatser inom ramen för den svenska Syrienkrisstrategin.
Sverige har också ett nära samarbete med Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som spelar en viktig roll när det gäller lagföring för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Vidare har även svenska domstolar domsrätt över dessa brott och det pågår inom svenskt rättsväsende ett antal processer mot personer misstänkta för allvarliga internationella brott i Syrien.
Något närmare besked om och i så fall hur Sverige bör stödja och samarbeta med Commission for International Justice and Accountability (CIJA) går inte att lämna i nuläget.
Stockholm den 17 februari 2017
Isabella Lövin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.