Biståndets ramorganisationer

Skriftlig fråga 2014/15:363 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-27
Överlämnad
2015-03-27
Anmäld
2015-04-07
Svarsdatum
2015-04-08
Besvarad
2015-04-08
Sista svarsdatum
2015-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Mats Pertoft (MP) har ställt frågan 2012/13:553 Biståndets fördelning mellan ramorganisationer och andra aktörer till förutvarande statsrådet Gunilla Carlsson (M) med anledning av Statskontorets rapport.

Statskontoret konstaterade att ramavtalssystemet uppmuntrar inte innovativa lösningar eller nya aktörer tillräckligt.

Frågan var om statsrådet var beredd att vidta åtgärder i syfte att förverkliga Statskontorets rekommendation gällande ökad öppenhet inom biståndet för nya aktörer.

Svaret nämnde bland annat att Statskontorets rapport En översyn av ramavtalssystemet (2013:02) utgör en god utgångspunkt för en fortsatt diskussion, bland annat om ökad tillgänglighet samt öppenhet för nya och innovativa aktörer att ansöka om medel för att genomföra biståndsinsatser. Det pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet angående hur Statskontorets rapport bäst kan tas omhand. Frågan är därför mycket relevant.

 

Med anledning av ovanstående och att den nya regeringen nu varit på plats en tid undrar jag följande. Är statsrådet Isabella Lövin beredd att vidta åtgärder i syfte att förverkliga Statskontorets rekommendation gällande ökad öppenhet inom biståndet för nya aktörer?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:363 besvarad av Isabella Lövin (MP), statsråd

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:363 av Sofia Arkelsten (M) Biståndets ramorganisationer

Sofia Arkelsten har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder i syfte att förverkliga Statskontorets rekommendation gällande ökad öppenhet inom biståndet för nya aktörer.

Svenskt utvecklingssamarbete vilar på en stolt tradition av solidaritet, kompetens och engagemang. För att Sverige ska kunna bidra till en rättvis och hållbar global utveckling samt förbättrade levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom, är såväl folklig förankring som ett aktivt och brett deltagande en grundläggande förutsättning.

Jag kommer därför att verka för en fortsatt ökad öppenhet inom utvecklingssamarbetet på flera plan. En inkluderande dialog ska genomsyra utformningen och genomförandet av hela utvecklingssamarbetet – från politikens inriktning till enskilda strategier. Det manifesteras bl.a. genom regeringens dialog med organisationer i det civila samhället med syfte att tydliggöra deras roll och ta tillvara deras perspektiv på ett bättre sätt.

Under året kommer regeringen att besluta om en ny strategi för stödet till det civila samhället i utvecklingsländer. För mig är det viktigt att utveckla samarbetet med både nya och traditionella civilsamhällesorganisationer. Det gäller inte minst aktörer som redan idag spelar en viktig roll för utveckling, t.ex. diasporagrupper, och aktörer som har potential att spela en större roll inom ramen för utvecklingssamarbetet. Regeringen kommer också att besluta om en ny strategi för informations- och kommunikationsverksamheten inom utvecklingssamarbetet. Även denna verksamhet gynnas av öppenhet och ett brett deltagande från olika aktörer.

Utvecklingssamarbetet ska utgå från våra samarbetsländers behov och regeringens prioriteringar. Förutsättningar för att kunna anpassa arbets- och samverkansformer till lokala förhållanden är centralt liksom en kontinuerlig dialog, inte minst med aktörer i samarbetsländerna. Att vara öppen för såväl nya som beprövade angreppsätt är en självklarhet för mig, i syfte att få till stånd en hållbar utveckling.

Stockholm den 9 april 2015

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.