Biståndet till den palestinska myndigheten

Skriftlig fråga 2017/18:474 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-14
Överlämnad
2017-12-14
Anmäld
2017-12-15
Svarsdatum
2017-12-28
Sista svarsdatum
2017-12-28
Besvarad
2017-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Under veckan har vi fått läsa om de fruktansvärda attackerna som har skett mot synagogor i Göteborg och Malmö. Vi har även fått höra hur en antisemitisk demonstration har ägt rum i Malmö, där man ropade slagord om att judar skulle dödas och om att man skulle påbörja en tredje intifada.

Antisemitismen i Sverige gror, och det har den tyvärr gjort länge. Man kan med rätta fråga sig vad det är som gör att den ökar och vad regeringen gör för att vända denna trend. Kan det vara så att regeringen har ett visst ansvar för att den har ökat de senaste åren i takt med att fler människor, inte minst palestinier, har valt att flytta till vårt land?

För undertecknad är svaret självklart. Regeringen har ett stort ansvar för detta, vilket gör att det känns en aning smaklöst när företrädare för densamma går ut och fördömer dessa dåd. Det bistånd som den svenska regeringen ger till den palestinska myndigheten går indirekt till att betala löner för dömda terrorister och till spridningen av grov antisemitism.  Antisemitismen i områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten sprider sig av naturliga skäl även till Sverige i takt med att palestinier flyttar till vårt land.

Biståndsministerns partivän Emma Nohrén sa i ett replikskifte med undertecknad under utrikesutskottets biståndsdebatt i förra veckan att ett bistånd inte ska vara villkorslöst.

Min fråga till statsrådet Isabella Lövin är därför följande:

Vilka villkor har statsrådet och regeringen ställt för de utbetalningar som görs till den palestinska myndigheten, och avser man att se över de utbetalningar som har gjorts för att säkerställa att de inte har använts felaktigt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:474 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Till riksdagen

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin


Svar på fråga 2017/18:474 av Markus Wiechel (SD) Biståndet till den palestinska myndigheten

Markus Wiechel har frågat mig vilka villkor jag och regeringen ställt för de utbetalningar som görs till den palestinska myndigheten, samt om vi ser över de utbetalningar som har gjorts för att säkerställa att de inte har använts felaktigt.

Jag har tidigare besvarat ett antal liknande frågor om biståndet till Palestina, senast den 13 december i år. Jag vill därför hänvisa till svar på riksdags-frågorna 2017/18:385, 2016/17:1515, 2016/17:1516, 2016/17:126 och 2015/16:418.

Sveriges bistånd till Palestina har ett överordnat syfte: att bidra till ett demokratiskt, självständigt, sammanhängande och livskraftigt Palestina, som existerar sida vid sida med Israel i fred och säkerhet. Regeringens ambition är att Sveriges bistånd, utöver uppsatta mål, ska bidra till att motverka hatpropaganda och uppvigling. Som jag tidigare sagt ställer vi i genom-förandet av biståndet krav på god kontroll och respekt för mänskliga rättigheter, på åtgärder mot korruption, på arbete för jämställdhet och på fortsatt reformarbete. Inget svenskt bistånd går direkt till den palestinska myndighetens budget, utan kanaliseras via bl.a. EU, FN, Världsbanken och civilsamhällesorganisationer. Sverige har regelbunden utvecklingspolitisk dialog med det palestinska ledarskapet. Generalkonsulatet i Jerusalem följer upp varje enskilt program, som alla är rättighetsbaserade. I de fall mottagaren

inte lever upp till de krav vi ställer, har vi en dialog. Om fel eller brister därefter inte åtgärdas kan samarbetet avbrytas.

Stockholm den 20 december 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.