Bistånd till Somaliland
Skriftlig fråga 2014/15:60 av Birgitta Ohlsson (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-12
- Överlämnad
- 2014-11-13
- Anmäld
- 2014-11-14
- Svarsdatum
- 2014-11-19
- Sista svarsdatum
- 2014-11-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Mitt på Afrikas horn ligger Somaliland, stundom kallat Afrikas bäst bevarade hemlighet. Somaliland var ett brittiskt protektorat, Brittiska Somaliland, fram till 1960, då landet blev en självständig stat erkänt av över trettiotalet länder, däribland USA och Storbritannien. Sedan gick landet upp i den nya staten Somalia. Krig bröt ut och stora flyktingvågor skapades efter massiva bombanfall mot Somaliland från regimen i Mogadishu. Somaliland förklarade sig självständigt från Somalia 1991 och sedan dess har flera val hållits som berömts av internationella valobservatörer på plats. Denna goda demokratiska utveckling måste stödjas i en del av Afrika som annars kantas av oro, terrorism, diktatur och fattigdom.
Somaliland är i dag ännu inte erkänt av omvärlden men har genomfört flera godkända val, har en president, ministrar, olika politiska partier, pass, parlament och valuta. Landet åtnjuter visst biståndsstöd som huvudsakligen kanaliseras via internationella organisationer eller världssamfundet. Nu har flera länder, däribland Norge, Danmark, Nederländerna och Storbritannien, startat:
http://www.somalilanddevelopmentfund.org/
Mot bakgrund av det ovan sagda vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:
Tänker utrikesministern ta initiativ för att stödja den goda demokratiska utvecklingen i Somaliland genom att ansluta sig till Somaliland Development Fund och starta ett svenskt biståndskontor i huvudstaden Hargeisa?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:60 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Lövin |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:60 av Birgitta Ohlsson (FP) Bistånd till Somaliland
Birgitta Ohlsson har frågat utrikesministern om den svenska regeringen avser ta initiativ för att stödja den goda demokratiska utvecklingen i Somaliland genom att ansluta sig till Somaliland Development Fund och starta ett svenskt biståndskontor i huvudstaden Hargeisa. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.
Sverige har gett ett starkt stöd till demokratiseringen av Somaliland. Sverige har stött flera av de val som genomförts i Somaliland. Stödet
har framförallt gått via organisationen Interpeace som ger stöd till valkommissionen i Somaliland. I samband med de senaste valen den
28 november 2012 besökte även den svenska ambassaden i Nairobi Hargeisa och kunde då bevittna det höga valdeltagandet. Detta val ansågs av internationella bedömare vara fritt men inte helt rättvist på grund av att många röstade flera gånger. Sverige stödjer även de parlaments- och presidentval som ska hållas under 2015, inklusive en väljarregistrering.
Det är många givare som finansierar Somaliland Development Fund, vilket är anledningen till att Sverige istället valt att stödja en ny Väldsbanksfond som kompletterar Somaliland Development Fund. Världsbanksfonden ger också stöd till andra delar av Somalia.
Vidare går stora delar av Sveriges stöd till två stora FN-program för Somaliland. Det ena programmet stödjer hälsosekton (Joint Health and Nutrition Programme) och det andra stödjer decentralisering och ökad samhällsservice på lokal nivå (Joint Programme on Local Governance and Decentralised Service Delivery). Genom det sistnämnda programmet stöds sju av Somalilands motsvarighet till kommuner.
Sverige stödjer även ett innovativt projekt där Högskolan Dalarna genomför en webbaserad utbildning av barnmorskor på två universitet i Somaliland. Genom svenskt stöd till International Organisation for Migration, IOM, verkar vi för att experter från den somaliska diasporan kan återvända och jobba i administrationen runt om i Somalia (inklusive Somaliland). Vi bidrar även till att möjliggöra för Forum Syd att etablera sig i Hargeisa för ett diasporaprogram fokuserat på civilsamhället.
Sverige har inga planer i dagsläget på att öppna ett biståndskontor i Hargeisa. Sverige har ingen ambassad på plats i Somalia. I stället bedrivs arbetet från Somalia-sektionen vid Sveriges ambassad i Nairobi. Vårt fokus ligger i stället på att möjliggöra så mycket närvaro och resor som möjligt, till Somalias samtliga delar, trots det svåra säkerhetsläget i delar av landet.
Stockholm den 19 november 2014
Isabella Lövin
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.