Bistånd och ägardirektiv
Skriftlig fråga 2013/14:273 av Bergstedt, Hannah (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2013-12-19
- Anmäld
- 2013-12-20
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Besvarad
- 2014-01-09
- Svar anmält
- 2014-01-13
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 19 december
Fråga
2013/14:273 Bistånd och ägardirektiv
av Hannah Bergstedt (S)
till statsrådet Hillevi Engström (M)
En del av det svenska biståndet investeras i företag som har verksamhet i utvecklingsländer. Detta sker bland annat via det statliga riskkapitalbolaget Swedfund, vars uppdrag är att genom investeringar främja långsiktigt hållbar utveckling, till exempel genom skatteintäkter. Det är viktigt att biståndsinvesteringar inte bidrar till skatteflykt från utvecklingsländer, eftersom insatserna då skulle bli kontraproduktiva. Det visade sig att Swedfund hade investerat i tio fonder som hade sina säten i skatteparadis. Skatteparadisens sekretessregler hindrar insyn och gör investeringarna svåra att följa. Genom att investera i skatteparadis ger man dessutom skatteparadisen legitimitet och stärker strukturer som motverkar utveckling. Efter skarp kritik från Riksrevisionen 2009 införde regeringen ett tillfälligt stopp för Swedfund att investera i fonder, vilket innebar att inga nya investeringar i fonder kunnat göras sedan dess. Swedfund behöll dock sina tidigare investeringar. I maj 2012 gav regeringen nya ägardirektiv till Swedfund, vilket innebar att det tillfälliga stoppet togs bort. När det gäller att säkerställa att bistånd inte går till skatteparadis eller bidrar till skatteflykt är det en betydande försämring jämfört med det tidigare ägardirektivet. Återigen riskerade alltså biståndsmedel att hamna i skatteparadis. För att säkerställa att biståndsmedel inte går till skatteflykt borde ägardirektivet innehålla krav på att fonderna och företagen som man investerar i inte finns registrerade i skatteparadis samt att fonderna och företagen som man investerar i redovisar sin verksamhet i varje land där de verkar enligt land-för-land-rapportering.
Avser statsrådet att se till att Swedfunds ägardirektiv ges den inriktning som redovisas ovan, det vill säga ej registrering i skatteparadis samt land-för-land-rapportering?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:273 besvarad av Statsrådet Hillevi Engström
den 9 januari
Svar på fråga
2013/14:273 Bistånd och ägardirektiv
Statsrådet Hillevi Engström
Hannah Bergstedt har frågat mig om jag avser att förändra Swedfunds ägardirektiv vad gäller skatteparadis och land-för-land-rapportering.
Det privata näringslivet är en viktig drivkraft i samhällsekonomin, såväl
i Sverige som i låg- och medelinkomstländer. Investeringar och handel skapar arbetstillfällen och genererar nödvändiga skatteintäkter.
Swedfund bidrar till att uppfylla det biståndspolitiska målet genom att erbjuda kompetens, investeringar och etableringsstöd på nya tillväxtmarknader. Regeringens uppdrag till Swedfund är tydligt formulerat i ägaranvisningarna.
Regeringens ägaranvisning till Swedfund anger att investeringar ska ske i enlighet med internationella normer och principer för hållbart företagande och inom sunda och tydliga bolagsstrukturer som inte bidrar till skatteundandragande. Ägaranvisningen anger också att Swedfund inte ska medverka i investeringar via intermediära jurisdiktioner som inte har prövats och godkänts inom ramen för OECD:s Global Forum Peer Review Process.
Swedfund har ett strikt regelverk för att undvika att bidra till skatteflykt. Alla fondinvesteringar som Swedfund i dagsläget har återfinns i länder som godkänts i Global Forum Peer Review Process. Regeringen arbetar samtidigt inom OECD:s Global Forum för ökat internationellt samarbete och informationsutbyte på skatteområdet och deltar även i OECD:s skattekommittés projekt för att motverka skattebaserosion och flyttning av vinster.
Vad gäller land-för-land-rapportering så ska Swedfund i kommande års- och hållbarhetsredovisning redovisa skatt på aggregerad nivå för de bolag som Swedfund har direkt ägande i.
Att bidra till hållbart företagande och motverka skatteflykt är en hög politisk prioritering för regeringen, vilket återspeglas i ägaranvisningen till Swedfund.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.