Bisfenol A

Skriftlig fråga 2014/15:409 av Lena Ek (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-10
Överlämnad
2015-04-13
Anmäld
2015-04-14
Svarsdatum
2015-04-22
Sista svarsdatum
2015-04-22
Besvarad
2015-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Allt fler studier rapporterar om konsekvenserna av exponering för hormonstörande ämnen – konsekvenser som innebär att barn föds med lägre IQ och högre risk för autism och adhd samt att människor i vuxen ålder har högre risk för att utveckla olika former av cancer, fetma och diabetes typ 2. Alltmer förekommande är också försämrad spermiekvalitet hos män, genitala missbildningar hos småpojkar och avbrutna graviditeter. 

En ny studie publicerad för ett par veckor sedan visade på de årliga kostnaderna i EU i form av rehabilitering och minskad produktivitet till följd av skador orsakade av organofosfat-bekämpningsmedel. Varje år kostar detta 157 miljarder euro, och det berör enbart en form av hormonstörande ämnen av väldigt många som vi exponeras för. 

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne och har påverkan på människors hälsa och miljö redan i låga doser. Alliansregeringen förbjöd detta ämne i livsmedelsförpackningar avsedda för barn under tre år på grund av att våra barn och unga är de som är allra mest känsliga för hormonstörande ämnen, framför allt vid långvarig exponering. Under förra mandatperioden tillsattes flera utredningar för att säkerställa att vi inte exponeras för skadliga mängder bisfenol A. Vi tillsatte även en utredning för att utreda ett eventuellt förbud mot bisfenol A i termopapper och i ytskikt av alla livsmedelsförpackningar. Denna presenterades i januari och har sedan dess blivit liggande på miljöministerns bord. Utredningen föreslår förbud mot bisfenol A i både termopapper och ytskikt av livsmedelsförpackningar från 2020. 

Ytterligare flera initiativ togs av alliansregeringen under förra mandatperioden med handlingsplan för giftfri vardag och utredning för införande av en kemikalieskatt. Sverige har också haft en pådrivande roll i EU och stämt kommissionen inför EU-domstolen för dess långsamhet med att föreslå nya regler. Den nuvarande regeringen har fortsatt flera av dessa initiativ, vilket vi välkomnar. 

Men för de hormonstörande ämnena är det viktigt att fortsätta och inte tappa tempo, framför allt om vi ska lyckas minska befintliga nivåer av bisfenol A i produkter och fasa ut dessa till 2020. Försiktighetsprincipen bör råda, och vi kan inte vänta tills vi har en allvarligare hälsokris. 

Min fråga till miljöministern är därför:

 

Vad avser miljöministern att göra med utredningen om bisfenol A?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:409 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/1693/Ke

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:409 av Lena Ek (C) Bisfenol A

Lena Ek har frågat mig vad jag avser att göra med utredningen om bisfenol A.

Bisfenol A är som Lena Ek säger ett ämne som bland annat har hormonstörande effekter och därmed ett ämne som vi självklart vill minska vår exponering för.

Regeringen ser allvarligt på den mängd och blandning av särskilt farliga kemiska ämnen som vi utsätts för i vår vardag och har ambitionen att minska exponeringen för dessa ämnen inklusive bisfenol A. EU:s lagstiftning harmoniserar stora delar av kemikalieområdet. En med-lemsstat kan införa proportionell nationell lagstiftning inom det icke-harmoniserade området under förutsättning att det är förenligt med fördragen. Som vi sa i regeringsförklaringen hösten 2014 ”Sverige ska gå före med nationell lagstiftning mot farliga kemikalier”. En utredning har föreslagit förbud mot användning av tvåkomponentsepoxi, som vid så kallad relining av tappvattenrör kan ge upphov till bisfenol A i dricks-vatten. Förslaget har remitterats och en klar majoritet av remiss-instanserna ställde sig positiva till förslaget.

Kemikalieinspektionen har dessutom fått i uppdrag att titta på möj-ligheten att begränsa gruppen bisfenoler vilket går utöver det som utredningen har föreslagit.

I januari mottog regeringen betänkandet från utredningen Bisfenol A – Kartläggning och strategi för minskad exponering. Utredningen spänner över bisfenol A:s alla vitt skilda användningsområden och åtgärds-förslagen spänner därmed också över ett brett spektrum. Utredningen, dess olika delar och olika åtgärdsförslag, har beretts inom departementet.


Vi förbereder nu för att remittera utredningen. När vi har hört remiss-instanserna kommer regeringen att fatta beslut om hur vi går vidare med utredningens olika åtgärdsförslag.

Stockholm den 22 april 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.