Biogasens förutsättningar

Skriftlig fråga 2014/15:347 av Lena Ek (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-25
Överlämnad
2015-03-26
Anmäld
2015-03-27
Svarsdatum
2015-04-01
Sista svarsdatum
2015-04-01
Besvarad
2015-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Biogas är ett bränsle som bidrar till klimatnytta på flera olika sätt. Dels som bränsle för såväl elproduktion, uppvärmning och för att driva fordon men även genom att metan- och näringsläckage kan undvikas från stallgödsel och deponier.

Biogasens andel av transportsektorns energianvändning har ökat de senaste åren. För att en sådan positiv utveckling ska kunna fortsätta krävs långsiktigt stabila styrmedel som premierar biogasens miljö- och klimatnytta.

Övriga vinster utöver miljönytta är att biogasen gynnar lokalt företagande, minskar Sveriges fossilberoende och kan stimulera miljöteknikutveckling och export av miljöteknik. Sveriges position i världen avseende användning av biogas som bränsle för bussar, bilar och lastbilar står högt, och världens ögon riktas mot Sveriges utveckling på området.

För att utvecklingen ska kunna fortsätta krävs handlingskraft från den svenska regeringen. Den tidigare så positiva utvecklingen på fordonsgasmarknaden har avstannat. Oklara och motstridiga besked från regeringen leder till osäkerhet om de framtida styrmedlen och de generella villkor som gäller för biodrivmedel, bland dessa biogasen. Detta skapar osäkerhet i branschen och på marknaden, vilket leder till att lönsamma investeringar uteblir. Regeringens passivitet skapar en nedåtgående spiral som måste brytas innan det är för sent.

Skattebefrielsen för höginblandade biodrivmedel, såsom E85 och biogas, har varit en grundbult för dessa drivmedels konkurrenskraft gentemot fossila drivmedel. Sveriges nuvarande statsstödsgodkännande för biodrivmedel löper ut den 31 december 2015. Därefter är regeringens ambition och plan ovissa.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansministern:

 

Hur ser finansministern på framtiden för det framgångsrika och marknadsekonomiska styrmedelssystemet med koldioxid- och energiskattebefrielse för biodrivmedel?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:347 besvarad av Magdalena Andersson (S), finansminister

Dnr Fi2015/1675

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:347 av Lena Ek (C) Biogasens förutsättningar

Lena Ek har frågat mig hur jag ser på framtiden för det framgångsrika och marknadsekonomiska styrmedelssystemet med koldioxid- och energiskattebefrielse för biodrivmedel.

Regeringens ambition är att ge långsiktigt hållbara villkor för förnybara biodrivmedel eftersom vi värnar om de miljövänliga bränslena. Dessa bränslen spelar en viktig roll i arbetet att nå en fordonsflotta fri från fossila bränslen. Enligt unionsrätten anses skattebefrielsen av biogas, E85 och andra biodrivmedel vara ett statligt stöd. Sveriges statsstödsgodkännande för flytande biodrivmedel och för biogas som används som drivmedel löper ut den 31 december 2015. För biooljor och biogas som används för uppvärmning gäller däremot Sveriges statsstödsbeslut till och med den 31 december 2018. Förändringar i statsstödsregelverket gör det svårt att långsiktigt behålla den nuvarande utformningen av energi- och koldioxidbeskattningen i oförändrat skick. Regeringen är djupt oroad över den här utvecklingen av unionsrätten och verkar kraftfullt gentemot EU:s institutioner för att få till stånd en acceptabel lösning.

Styrmedlen för biodrivmedel har under senare år inte varit tillräckligt långsiktiga och stabila för att få igång nödvändiga investeringar på området. Arbete pågår därför inom Regeringskansliet med att ta fram förslag till nya styrmedel som är förenliga med unionsrätten och ger långsiktigt goda villkor för hållbara biodrivmedel. Arbetet innefattar både långsiktigt hållbara skatteregler och ett kvotpliktssystem som på ett kostnadseffektivt sätt premierar bränslets klimatnytta.

För att skapa rådrum i arbetet med att ta fram och förankra dessa nya styrmedel har regeringen ansökt hos EU-kommissionen om ett års förlängning av nu gällande statsstödsgodkännande för biodrivmedel.

Stockholm den 1 april 2015

Magdalena Andersson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.