Till innehåll på sidan

bidrag till Frälsningsarméns sociala verksamhet

Skriftlig fråga 2002/03:1104 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-11
Anmäld
2003-06-11
Besvarad
2003-06-17
Besvarad
2003-06-25
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga 2002/03:1104

av Jeppe Johnsson (m) till socialminister Lars Engqvist om bidrag till Frälsningsarméns sociala verksamhet

I år delar Socialstyrelsen ut drygt 55 miljoner kronor till ideella organisationer med socialverksamhet. Frälsningsarmén, som under mer än 100 år driver en omfattande social verksamhet, får dock inte del av detta bidrag. Enligt de statliga direktiven är Frälsningsarmén inte en tillräckligt demokratisk organisation.

För att vara berättigad till bidrag måste en organisation vara organiserad enligt traditionell demokratisk föreningsordning. Reglerna är skrivna för att passa traditionella folkrörelser. Frälsningsarmén är inte beredd att ändra sin organisation som fungerat sedan slutet av 1800-talet och som ser lika ut i alla de 109 länder där den bedriver verksamhet.

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att ändra de regler som i dag styr Socialstyrelsen så att även Frälsningsarmén kan få del av dessa bidrag till sin sociala verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1104 besvarad av

den 17 juni

Svar på fråga 2002/03:1104 om bidrag till Frälsningsarméns sociala verksamhet

Statsrådet Morgan Johansson

Jeppe Johnsson har frågat socialminister Lars Engqvist om vilka åtgärder han är beredd att vidta för att ändra de regler som i dag styr Socialstyrelsen så att även Frälsningsarmén kan få del av dessa bidrag till sin sociala verksamhet. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Det nuvarande statsbidragssystemet för frivilliga organisationer på det sociala området regleras i förordningen (1998:1814) om statsbidrag till vissa organisationer inom det sociala området och har tillämpats sedan 1999. Regeringen har i regleringsbrevet för 2002 givit Socialstyrelsen i uppdrag att utvärdera tillämpningen av förordningen sedan ikraftträdandet och lämna förslag till eventuella förändringar om intentionerna med bidragen inte uppfylls. Socialstyrelsen har den 28 maj 2003 redovisat uppdraget till regeringen och där föreslagit att regeringen överväger möjligheterna att förändra regelsystemet så att fler organisationer blir berättigade att söka medel. Samtidigt säger Socialstyrelsen också att utan avsevärt större anslagsram medför en "öppning" av systemet att ett flertal av de organisationer som nu får bidrag skulle komma att få vidkännas betydande neddragningar. Detta är enligt Socialstyrelsen inte acceptabelt då verksamheterna i många fall skulle komma att äventyras.

Socialstyrelsens utvärdering av tillämpningen av nuvarande regelsystem och förslag till förändringar har nyligen överlämnats till regeringen och bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Innan denna beredning är färdig är jag inte beredd att redovisa vilka åtgärder jag ämnar vidta. Jag anser emellertid att staten också i fortsättningen bör ställa krav på en demokratisk struktur. Det är rimligt att kräva att medborgarna har en möjlighet att engagera sig i och utöva inflytande över de organisationer som får organisationsbidrag av skattemedel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.