Besöksnäringens förutsättningar
Skriftlig fråga 2016/17:1420 av Sofia Fölster (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-16
- Överlämnad
- 2017-05-17
- Anmäld
- 2017-05-18
- Svarsdatum
- 2017-05-24
- Sista svarsdatum
- 2017-05-24
- Besvarad
- 2017-05-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Besöksnäringen bidrar till att skapa nya arbetstillfällen, ger skatteintäkter till statskassan och stärker vårt land som ett attraktivt resmål. De senaste tio åren har hotell- och restaurangbranschen stått för vart femte nytt arbete på arbetsmarknaden, antalet sysselsatta inom turismsektorn ökade 2015 med närmare 6 procent och var tredje anställd inom turismsektorn har utländsk bakgrund.
I stället för att värna denna utveckling saknar regeringen ett företagsperspektiv när de lägger fram sina förslag. Höjda arbetsgivaravgifter för unga har minskat incitamenten att nyanställa. Den planerade flygskatten blir ytterligare en börda för turismen. Därtill ska läggas det ökande regelkrånglet, där 8 av 10 företagare underkänner regeringens arbete på regelområdet. Om regeringen fortsätter med sin företagarfientliga politik blir slaget hårt mot besöksnäringen, särskilt när konjunkturen vänder.
Utifrån detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg;
Vilka konkreta initiativ avser ministern att lägga fram för att stärka och minska regelbördan för besöksnäringen i Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1420 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Dnr N2017/03630/FF | ||
Näringsdepartementet |
Närings- och innovationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1420 av Sofia Fölster (M) Besöksnäringens förutsättningar
Sofia Fölster har frågat mig vilka konkreta initiativ jag avser att lägga fram för att stärka och minska regelbördan för besöksnäringen i Sverige.
Turismen är en av Sveriges snabbast växande näringar och besöks-näringen skapar jobb i hela Sverige. År 2015 var 165 400 personer sysselsatta inom turismen, vilket är en ökning med 5,8 procent jämfört med året innan. Detta kan jämföras med att den totala sysselsättningen i Sverige under samma period ökade med 1,5 procent. Sedan 1995 har antalet övernattningar stadigt ökat med totalt 78 procent. I syfte att ytterligare stärka denna positiva utveckling och kraftsamla över bransch-gränserna initierade regeringen ett dialogforum med aktörer från besöks-näringen våren 2016. Vidare har regeringen tillsatt utredningen Sveriges besöksnäring − en samlad politik för upplevelsebaserad tillväxt
(dir. 2016:83) som ska ge regeringen ett underlag för att ytterligare stärka besöksnäringens hållbara utveckling som export- och jobbmotor med konkurrenskraftiga, innovativa växande företag och destinationer. Utredningen ska överlämna sitt betänkande till regeringen den 1 decem-ber 2017.
Men även om besöksnäringen växer så står den också inför utmaningar, så som kompetensförsörjning, tillgång till finansiering och export-mognad. En annan utmaning är att företagarna inom besöksnäringen ofta befinner sig i regeltunga branscher där företagen behöver ha omfattande kontakter med myndigheter på nationell, regional och kommunal nivå för att få nödvändiga tillstånd på plats. Regeringen har slutit en överens-kommelse med Sveriges Kommuner och Landsting som syftar till att er-bjuda företagare i regeltunga branscher nationella digitala lösningar för att bland annat kunna ansöka om kommunala tillstånd. Tillväxtverket och Bolagsverket gör tillsammans med ett 15-tal kommuner ett arbete för att med digitala lösningar erbjuda enklare myndighetskontakter. Inledningsvis inriktas arbetet mot restaurangföretagare just med anledning av att branschen är viktig för tillväxt och sysselsättning, samtidigt som det är en regeltung bransch. De nationella digitala lösningarna innebär att den kommunala regeltillämpningen och tillståndsgivningen blir mer lika över landet.
Målsättningen med överenskommelsen är att kunna erbjuda majoriteten av alla restaurangföretagare i Sverige digitala tjänster för att starta och driva sin verksamhet. Först ut bland kommunerna är Karlskrona som erbjuder restaurangföretagare möjlighet att via den nationella digitala tjänsten för serveringstillstånd ansöka om serveringstillstånd. Satsningen på restaurangföretagare är unik i sitt slag och förväntas leda till för-enkling på riktigt för berörda företag. Regeringens arbete har inletts med restaurangbranschen, men kommer att fortsätta med andra regeltunga branscher och processer.
Regeringens förenklingsarbete utgår från det mindre företagets förut-sättningar och behov. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att många regler som omger företagandet utgör viktiga spelregler på marknaden och har ett skyddsvärde. Det är en ständig avvägning som behöver göras. Förenklingsarbetet följs upp mot fyra mål. Målen är att det ska bli enklare att lämna uppgifter, handläggningstiderna ska kortas, regler ska främja företagens tillväxt och att kostnaderna till följd av regler ska min-ska. Resultatet redovisas årligen i budgetpropositionen till riksdagen.
Vidare är företagare inom besöksnäringen inte sällan enmansföretagare. För att flera enmansföretagare ska ta steget att anställa har det sedan 2017 införts ett så kallat växa-stöd. Stödet innebär sänkta arbetsgivar-avgifter för den enmansföretagare som anställer sin första person. Växa-stödet kommer att ge ökade förutsättningar för besöksnäringen att växa ytterligare.
Stockholm den 23 maj 2017
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.