Beslut avseende LSS
Skriftlig fråga 2016/17:226 av Jenny Petersson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2016-10-26
- Överlämnad
- 2016-10-26
- Anmäld
- 2016-10-27
- Sista svarsdatum
- 2016-11-02
- Svarsdatum
- 2016-11-09
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har inneburit ökad valfrihet, större inflytande och bättre livskvalitet för många personer med svåra funktionsnedsättningar. Ytterst handlar LSS och assistansersättningen om att tillförsäkra personer med omfattande och varaktiga stödbehov insatser som de behöver för sitt dagliga liv.
Under det senaste året har en enorm oro spridits när det gäller LSS och assistansersättningen. Det finns berättelser om personer som får sin assistans neddragen eller helt blir av med sin assistansersättning. Det förekommer att kommuner och Försäkringskassan fattar olika beslut.
Det är regeringen som bär ansvaret för sin förda politik. Avsaknaden av reformer och propositioner på området är stor.
Regeringen har tillsatt en utredning om LSS och den personliga assistansen för att se över och analysera assistansersättningen i dels socialförsäkringsbalken, dels LSS. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2018 – det är alltså lång tid till detta uppdrag ska redovisas.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga det ansvariga statsrådet Åsa Regnér:
Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta i närtid för att systemet i dag ska vara förutsägbart, så att kommuner och Försäkringskassan fattar liknande beslut för en person?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:226 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Dnr S2016/06703/FST | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:226 av Jenny Petersson (M) Beslut avseende LSS
Jenny Petersson (M) har frågat vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta i närtid för att systemet i dag ska vara förutsägbart, så att kommuner och Försäkringskassan fattar liknande beslut för en person.
För att öka förutsättningarna för likvärdighet i beslut enligt Socialförsäkringsbalken (2010:110) så har regeringen belslutat om ett särskilt mål i Försäkringskassans regleringsbrev för 2016. Målet tar bl.a. sikte på att en god rättstillämpning ska säkerställas och att handläggningen, utredningarna och besluten ska vara likvärdiga över hela landet och hålla hög kvalitet så att rätt person får rätt ersättning.
För att öka förutsättningarna för likvärdighet i kommunernas beslut enligt Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har regeringen beslutat om en kompetenssatsning för LSS-handläggare med tonvikt på den allmänna inriktningen i LSS samt om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Under 2016 har regeringen även avsatt 200 miljoner kronor för en kunskapssatsning riktad till verksamheter inom äldreomsorgen och funktionshindersomsorgen. Satsningen möjliggör för kommunerna att fortsätta och utveckla kompetenssatsningar riktad till personal inom äldre- och funktionshindersområdena. Regeringens insatser genomförs utifrån ett jämställdhetsperspektiv, inte minst inom biståndsbedömning där vi särskilt uppmärksammat skillnader.
Utöver dessa initiativ har en utredning tillsatts med syfte att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans och få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS samt att lagstiftningen ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.
I utredningens direktiv finns angivet att utredaren ska hålla Regeringskansliet informerat om hur arbetet fortskrider. På så sätt kommer Regeringen att följa utredningens arbete och löpande ta del av arbetets utveckling.
Stockholm den 9 november 2016
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.