Besittningsskyddet vid brand i bostaden
Skriftlig fråga 2016/17:705 av Hillevi Larsson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-19
- Överlämnad
- 2017-01-23
- Anmäld
- 2017-01-24
- Svarsdatum
- 2017-02-01
- Sista svarsdatum
- 2017-02-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Hyresgäster som inte själva orsakat brand i sin lägenhet kan trots detta mista besittningsskyddet. De drabbas dubbelt, först av branden och sedan genom att riskera att mista sin lägenhet.
En utredning tillsattes av den förra socialdemokratiska regeringen 2006. Utredningen föreslog en ändring av hyreslagen, som gick ut på att den som inte varit vållande till branden ska få bo kvar. När utredningen kom hade ett regeringsskifte skett, och sedan dess har ingenting gjorts i frågan.
Med tanke på den utsatta situationen för de drabbade och med tanke på att frågan grundligt utretts borde nästa steg kunna vara en lagändring.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Kan ministern överväga en förändring av hyreslagen, enligt utredningens förslag?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:705 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Dnr Ju2017/00750/POL | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:705 av Hillevi Larsson (S) Besittningsskyddet vid brand i bostaden
Hillevi Larsson har frågat mig om jag kan överväga en förändring av hyreslagen enligt Hyreslagsutredningens förslag år 2008 om att en hyresgäst ska få bo kvar när lägenheten har förstörts i brand.
Regeringen värnar hyresrätten som boendeform och hyresgästers trygghet i boendet. Investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande är ett exempel på hur regeringen arbetar för att öka byggandet av hyreslägenheter med rimlig hyra. Utredningen om stärkt ställning för hyresgäster är ett exempel på hur regeringen vill förbättra situationen för hyresgäster.
Det är självklart mycket olyckligt för en hyresgäst att förlora sitt hyreskontrakt när lägenheten har blivit förstörd. Frågan förutsätter emellertid ställningstaganden som inte behandlas i förslaget från Hyreslagsutredningen. En svårighet är att det återuppbyggda huset inte nödvändigtvis har samma planering som det tidigare. Antalet lägenheter kan ha ändrats, liksom deras storlek. Det behöver då regleras vem som har rätt att få vilken lägenhet, dvs. någon form av turordning.
I ett tidigare lagstiftningsärende har det bedömts att nuvarande regler sällan orsakar problem. Samtidigt måste utsatta hyresgäster ha ett kraftfullt regelverk att luta sig mot så att de inte utlämnas till hyresvärdens godtycke. Mot denna bakgrund vill jag inte utesluta möjligheten till regelförändringar utan avser att ta initiativ till att frågan övervägs på nytt inom Justitiedepartementet.
Stockholm den 1 februari 2017
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.