BEPS och Schweiz
Skriftlig fråga 2013/14:300 av Karlsson, Anders (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-08
- Anmäld
- 2014-01-13
- Besvarad
- 2014-01-15
- Svar anmält
- 2014-01-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 8 januari
Fråga
2013/14:300 BEPS och Schweiz
av Anders Karlsson (S)
till finansminister Anders Borg (M)
OECD arbetar för närvarande med det så kallade BEPS-projektet (Base Erosion and Profit Shifting). BEPS innebär att OECD utarbetar förslag på internationella åtgärder för att förhindra att företag minskar beskattningsunderlaget genom tillämpning av till exempel olika nationella regelverk. Handlingsplanen fokuserar på 15 olika områden och innehåller förslag om hur beskattningsrätten ska fördelas mellan länder, hur erodering av skattebaser ska motverkas samt reglering av koncernintern prissättning.
Schweiz har sedan redan före andra världskriget utgjort navet för skattefusket i Europa. Schweiz var också det sista landet i Västeuropa som blev en demokrati genom att kvinnlig rösträtt infördes federalt 1971. I lokalval kämpade kantonen Appenzell Innerrhoden länge emot, och först 1990 fick kvinnor rösträtt i lokalval där. Hemliga nummerkonton har varit en del i det av staten Schweiz organiserade skattefusket. En annan del har utgjorts av att kantonerna var för sig har hand om bolagsskatterna, och utifrån Schweiz federala struktur vägrar landets regering ta ansvar för vad kantonerna har för sig. Schweiz använder sig uppenbarligen av sin federala struktur för att kunna fortsätta med BEPS, liksom man använde sig av den för att stoppa demokrati och kvinnlig rösträtt.
Genom vilka åtgärder gentemot Schweiz från Sverige, EU och OECD avser ministern att göra slut på det schweiziska skattedribblandet med bolagsskatter på kantonnivå?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:300 besvarad av Finansminister Anders Borg
Svar på fråga
2013/14:300 BEPS och Schweiz
Finansminister Anders Borg
Anders Karlsson har frågat mig genom vilka åtgärder gentemot Schweiz från Sverige, EU och OECD jag avser att göra slut på det schweiziska skattedribblandet med bolagsskatter på kantonnivå.
Att motverka skatteflykt och skatteundandragande är en hög politisk prioritering för Sverige. Regeringen stödjer OECD:s projekt om skattebaserodering och flyttning av vinster (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS) och deltar aktivt i arbetet med projektet. Handlingsplanen om BEPS innehåller femton åtgärder. En av åtgärderna handlar om att motverka skadlig skattekonkurrens på ett mer effektivt sätt. Av handlingsplanen framgår att utvärderingen av förmånliga skatteregimer i OECD-länderna, inklusive Schweiz, ska vara färdig i september 2014.
Sverige deltar även aktivt i EU:s arbete med att motverka skadlig skattekonkurrens inom ramen för uppförandekoden för företagsbeskattning. I arbetsprogrammet för uppförandekodgruppen ingår bl.a. frågor om att försöka utvidga uppförandekodens tillämpningsområde till tredje länder (inklusive Schweiz) så att inte heller dessa länder ägnar sig åt skadlig skattekonkurrens. Rådet uppmanade den 10 december 2013 kommissionen att fortsätta och slutföra dialogen med Schweiz senast den 30 juni 2014.
Regeringen har även under lång tid arbetat mycket målinriktat med att bygga ut informationsutbytet på skatteområdet genom skatteavtal och informationsutbytesavtal och har nu ett sådant utbyte med ett stort antal i detta sammanhang viktiga länder, däribland Schweiz.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.