Begränsningar inom registerkontrollen

Skriftlig fråga 2012/13:325 av Nilsson, Pia (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-20
Anmäld
2013-02-20
Besvarad
2013-02-27
Svar anmält
2013-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga

2012/13:325 Begränsningar inom registerkontrollen

av Pia Nilsson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Skolverket och Socialstyrelsen är båda kontrollerande myndigheter över centrala verksamheter i samhället. I dag säger lagen att den som ska arbeta eller på andra sätt verka inom vissa skollagsreglerade verksamheter ska kunna visa ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Registerkontrollen syftar till att stärka barns skydd mot sexuella och andra grova brott, och utdraget är en del av bedömningsunderlaget för om en person är lämplig för arbetet. Därför är det förvånande att det anses vara tillräckligt med en begränsad registerkontroll då en lärare eller skolledare ska anställas, särskilt som det vid anställningar i verksamheter som lyder under Socialstyrelsen krävs ett bredare registerutdrag.

Denna problematik har i dagarna aktualiserats då det uppmärksammats att en villkorligt frigiven person anställdes för att arbeta i en skola i Sala kommun. Mannen kunde visa upp ett rent utdrag ur belastningsregistret i enlighet med den begränsade kontrollen men var dömd för grov kvinnofridskränkning.

Jag ställer mig nu frågande till om utbildningsminister Björklund anser att detta är en lämplig ordning och att den nuvarande graden av bakgrundskontroll är tillräcklig.

Min fråga till statsrådet är därför:

Varför har två kontrollerande myndigheter som Skolverket och Socialstyrelsen inte samma skarpa krav på registerkontroll?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:325 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 27 februari

Svar på fråga

2012/13:325 Begränsningar inom registerkontrollen

Utbildningsminister Jan Björklund

Pia Nilsson har frågat mig varför två kontrollerande myndigheter som Skolverket och Socialstyrelsen inte har samma skarpa krav på registerkontroll.

Sedan den 1 januari 2001 ska personer som blir erbjudna en anställning inom förskola och pedagogisk omsorg, grundskola eller motsvarande samt fritidshem visa ett utdrag ur Rikspolisstyrelsens belastningsregister innan de får anställning. Den 1 april 2008 utvidgades personkretsen till att gälla vissa andra personer som erbjuds utföra arbete eller praktik inom de berörda verksamheterna. Syftet med registerkontrollen är att stärka barns och ungas skydd mot att utsättas för övergrepp och andra grova brott. Lagstiftningen om registerkontroll bygger på en jämkning av två mycket viktiga skyddsintressen – skyddandet av barn och unga mot övergrepp och skyddet av den personliga integriteten.

De brott som det aktuella registerutdraget ska omfatta är sexualbrott samt mord, dråp, grov misshandel, människorov, grovt rån och barnpornografibrott. Andra brottstyper än dessa omfattas inte av registerutdragen. Avgränsningen av brottstyper föreslogs av den dåvarande socialdemokratiska regeringen i den proposition (prop. 1999/2000:123) som föregick riksdagens beslut. Statens skolinspektion är den myndighet som har ansvaret för tillsyn över kommuners och andra huvudmäns skolor. När det gäller andra verksamheter, till exempel hem för vård och boende där Socialstyrelsen har tillsynsansvar, har regeringen gjort en annan bedömning i fråga om vilka brottstyper som registerutdragen ska omfatta. Det är således inte myndigheter som ställer krav på vilka brottstyper som registerutdragen ska omfatta.

Det bör påpekas att registerkontrollen inte är avgörande för att barn och unga i de berörda verksamheterna ska få en trygg miljö och ger inte något absolut skydd mot att olämpliga personer arbetar där. Det krävs även andra åtgärder, till exempel grundliga anställningsförfaranden, förbättrad utbildning om övergrepp, arbete i arbetslag som ger ökad öppenhet och insyn samt en kontinuerlig uppföljning av de vuxnas relationer till barnen. Varje huvudman bör vara mycket försiktig och noggrann med den granskning, utöver registerkontroll, som genomförs innan denne fattar ett beslut om anställning. Barnens trygghet och säkerhet måste alltid komma i första hand.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.