Bättre mobiltäckning på landsbygden
Skriftlig fråga 2013/14:272 av Omanovic, Jasenko (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2013-12-19
- Anmäld
- 2013-12-20
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Besvarad
- 2014-01-10
- Svar anmält
- 2014-01-13
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 19 december
Fråga
2013/14:272 Bättre mobiltäckning på landsbygden
av Jasenko Omanovic (S)
till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)
Frågan om bättre mobiltäckning på landsbygden har diskuterats flitigt i riksdagen, eftersom problemen med dålig mobiltäckning växer och har blivit ett allt större problem för människor som bor och arbetar i glesbygden. För att situationen ska bli bättre krävs det verkliga initiativ från regeringen. Det går inte att gömma sig bakom marknaden, som uppenbart väljer bort landsbygden.
Det som regeringen hittills har föreslagit för att lösa problemen är självklarheter, som myndigheterna rimligen ska göra utan särskilda regeringsbeslut, och åtgärder som inte förändrar sakläget.
De mest uppenbara och viktigaste åtgärderna för att snabbt kunna förbättra mobiltäckningen har regeringen valt att inte ta med i sitt åtgärdsprogram.
Det handlar om förslagen att förlänga kraven på yttäckning för mobiltelefoni för 900 MHz så att tillstånden gäller även efter år 2015 och om möjligheten att använda mobiltelefonin igen på 450-nätet. Kraven på yttäckning måste dessutom definieras tydligare och vara mätbara så att det går att kontrollera hur de efterlevs.
Kommer statsrådet att vidta åtgärder för bättre mobiltäckning på landsbygden enligt ovan?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:272 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt
den 10 januari
Svar på fråga
2013/14:272 Bättre mobiltäckning på landsbygden
Statsrådet Anna-Karin Hatt
Jasenko Omanovic har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för bättre mobiltäckning på landsbygden.
Genom operatörernas utbyggnad har mobiltäckningen kontinuerligt förbättrats de senaste åren. Samtidigt har vi kunnat se hur människors efterfrågan på mobilt bredband ökat väldigt snabbt, vilket leder till att operatörernas nät håller på att överbelastas. Den situationen innebär att man som mobilkund kan drabbas av att ett mobilsamtal inte kan kopplas upp eller att ett mobilsamtal avbryts. Ibland kan detta bero på brist på täckning, men allt oftare kan det också bero på överbelastade mobilnät. Vid sidan av att vi använder mobilnäten allt mer har också dagens mer avancerade mobiltelefoner inbyggda antenner och sämre mottagningsegenskaper än de äldre telefonerna hade, vilket får betydelse framförallt i landsbygden där mobilnätets signaler ofta är svagare än i tätorterna.
Vid sidan av detta behöver konsumenterna få bättre information om olika mobiltelefoners mottagningsegenskaper. Därför har jag, tillsammans med mina ministerkollegor i Danmark och Finland, tagit initiativ till att vi på EU-nivå ska införa ett märkningssystem för mobiltelefoner vad gäller deras mottagningsförmåga. Med ett gemensamt europeiskt märkningssystem av mobiltelefoners mottagningsförmåga kan man som konsument lättare välja en telefon som fungerar bra där man rör sig och bor.
I det så kallade 900 Mhz-bandet finns det täckningsvillkor, och dessa täckningsvillkor skärptes av Post- och telestyrelsen (PTS) i samband med att tillstånden förlängdes år 2009. Med detta skärpta krav markerade PTS vikten av att hålla en fortsatt hög täckning i 900-bandet. Det nu gällande täckningsvillkoret gäller till och med 2015, och PTS har därefter möjlighet att förlänga täckningsvillkoret till tillståndstidens slut, dvs. till och med 2025. PTS planerar att under år 2014 se över täckningsvillkoret i 900-bandet för att kunna bedöma vilka åtgärder som behöver vidtas.
I 450 MHz-bandet har mobilnätet mycket god yttäckning och enligt PTS lever operatören upp till de täckningsvillkor man har, inbegripet mobil telefonitjänst. 450-bandet är ett viktigt band och har bland annat stor betydelse för att t.ex. skogsindustrin och turistnäring i glesbygd ska ha tillgång till mobiltelefoni och mobilt bredband, som ofta verkar i områden där de vanliga mobilnäten inte har täckning. Tack vare 450-bandet har cirka 10 000 hushåll och arbetsställen som annars inte kunnat få det kunnat få uppkoppling med hög överföringshastighet.
Däremot har inte särskilt många kunder efterfrågat mobiltelefoni i 450-bandet, vilket lett till att marknadsaktörerna inte utvecklat mobiltelefoner för 450-bandet. Det finns dock ingenting i tillstånden som förhindrar aktörerna att utveckla sådana mobiltelefoner. Däremot är det inte regeringens uppgift att ålägga operatörerna vilka produkter de ska utveckla, än mindre vilka mobiltelefoner mobilkunderna ska välja att använda sig av.
Under hösten 2013 inledde PTS ett samråd med marknaden kring hur den framtida användningen av 450 MHz-bandet bör se ut, efter att nuvarande licenser löpt ut.
En viktig del av regeringens politik på området är att kontinuerligt frigöra spektrum som kan användas för mobil kommunikation. Därför frigjorde vi för några år sedan det så kallade 800 MHz-bandet för mobil kommunikation, vilket sedan auktionerades ut av PTS. Som den första regeringen i Europa bestämde vi i Sverige oss för att använda delar av det utrymme som tidigare användes för analog TV till mobila tjänster. Som ett direkt resultat av det beslutet ökar nu 4G-täckningen snabbt, och just nu allra mest på landsbygden. Samtidigt ser vi, genom det särskilda täckningsvillkor Net4Mobility fått, till så att alla hushåll och företag som PTS pekar ut får tillgång till grundläggande bredband.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.