barnets bästa

Skriftlig fråga 2002/03:147 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-18
Anmäld
2002-11-19
Besvarad
2002-11-27
Svar anmält
2002-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 2002/03:147

av Jeppe Johnsson (m) till justitieminister Thomas Bodström om barnets bästa

En 21-årig kvinna misshandlades och förnedrades under fyra års tid av sin sambo, så illa att sambon dömdes till ett och ett halvt års fängelse. Den 3-årige sonen har bevittnat misshandeln och är rädd för pappan.

Domen överklagades och tiden fram till hovrättens prövning tillbringar mannen i häktet. Trots att mamman och sonen utsatts för förnedring och misshandel tvingas mamman av lagen att regelbundet gå med sonen till häktet för att pappan ska kunna utöva sin umgängesrätt.

I ett annat uppmärksammat fall tilldömdes pappan vårdnaden, trots att han mördat sitt barns mor.

Föräldrabalken ändrades 1998. Ändringen innebär att umgängesrätten för båda föräldrarna nu är viktigare än att barnet skyddas.

Vad ämnar ministern göra åt nuvarande lagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:147 besvarad av

den 27 november

Svar på fråga 2002/03:147 om barnets bästa

Justitieminister Thomas Bodström

Jeppe Johnsson har frågat mig vad jag avser att göra för att barnets bästa ska gälla också vid avgöranden om umgänge.

Som statsråd kan jag inte uttala mig om enskilda fall. Jag känner inte heller till de närmare omständigheterna i de två fall som Jeppe Johnsson tar upp.

Utgångspunkten är givetvis att umgänge inte ska ske om ett barn far illa eller riskerar att fara illa i samband med umgänget. Frågor om umgänge och vårdnad ska avgöras efter vad som är bäst för barnet. Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska risken för att barnet far illa beaktas.

Det är alltså inte så som Jeppe Johnsson hävdar att umgängesrätten är viktigare än skyddet för barnet. Tvärtom betonades genom 1998 års reform att umgänget i första hand är till för barnet och att det är barnets behov och intressen som ska vara styrande.

Föräldrabalken utgår från att det är viktigt att barnet har en god och nära kontakt med båda föräldrarna. Det innebär dock inte att det alltid är bäst för barnet att umgås med en förälder som barnet inte bor tillsammans med. Ibland kan det vara bäst för barnet om det inte alls finns något umgänge. Och ibland kan det vara bäst för barnet om umgänge kommer till stånd först när barnet blivit äldre. Så kan vara fallet om föräldern har gjort sig skyldig till övergrepp mot barnet eller den andra föräldern.

Även när det gäller föräldrar som gjort sig skyldiga till övergrepp måste man alltså i varje enskilt fall se vilket behov av umgänge som barnet har. Ibland har barnet trots allt det behovet, och då ställer umgänget särskilda krav.

En parlamentarisk kommitté har fått i uppdrag att göra en bred översyn av lagstiftningen om vårdnad, boende och umgänge. Kommittén ska bland annat utvärdera 1998 års vårdnadsreform. Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt hur vårdnadsreglerna tillämpas när det förekommit övergrepp eller misstanke om övergrepp. I uppdraget ingår också att undersöka hur barnets bästa tillgodoses när en förälder gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet mot den andra föräldern och i vilken utsträckning socialtjänsten hjälper till att underlätta umgänget i sådana situationer där umgänget ställer särskilda krav. Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2004.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.