Barnarbete i Indien
Skriftlig fråga 2014/15:673 av Amineh Kakabaveh (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-06-16
- Överlämnad
- 2015-06-17
- Anmäld
- 2015-06-22
- Sista svarsdatum
- 2015-06-24
- Svarsdatum
- 2015-06-26
- Besvarad
- 2015-06-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Premiärministern i Indien har föreslagit en ändring i den indiska lagstiftningen för att öppna upp för barnarbete. Ändringen kommer att öppna för att lagligt kunna anställa barn som är yngre än 14 år. Den föreslagna ändringen strider mot Indiens grundlag, artikel 23 i den indiska konstitutionen, som förbjuder människohandel och tvångsarbete, och öppnar lagliga vägar för barnarbete och barnslaveri, i synnerhet i Indien men också i Sydasien och andra delar av världen. Indien har den högsta andelen barnarbete och barnslaveri i världen. Ändringen i lagen kommer att underlätta för ökad exploatering av barn i form av bland annat tvångsarbete inom jordbruket och underbetalt arbete i transnationella företag. Global March har därför uppmanat barnrättsaktivister och det civila samhället att stoppa Anti-Child Rights lagändring i Indien. Barnrättsaktivister och andra grupper i det civila samhället har starkt fördömt den föreslagna lagändringen, då den innebär en kraftig kränkning av barnens rättigheter och går emot ILO:s konvention 182. Indien har skyldighet att genomföra ILO-konvention 182.
Ett centralt begrepp i FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter är att regeringar har ansvar för att skydda sina medborgares mänskliga rättigheter och att företag har ett ansvar att respektera de mänskliga rättigheterna. Ändringen kommer att öppna dörrar för transnationella företag, bland annat flera europeiska klädkedjor. Enligt Global March kommer dessa företag att använda ännu mer barnarbete och slavarbete i sin produktionslinje i Indien. Ändringen kommer också att påverka arbetarnas rättigheter, fackliga rättigheter och kvinnors rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter definierar ett barn som en person under 18 år.
Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska förmå den indiska regeringen att stoppa lagändringen beträffande barnarbete?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:673 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:673 av Amineh Kakabaveh (V) Barnarbete i Indien
Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska förmå
den indiska regeringen att stoppa lagändringen beträffande barnarbete.
All form av utnyttjande av barn är oacceptabelt oavsett var i världen det förekommer. Artikel 32 i FN:s konvention om barnets rättigheter slår fast att barnet har rätt till skydd mot ekonomiskt utnyttjande och att utföra arbete som kan vara skadligt, hindra barnets utbildning, äventyra barnets hälsa eller utveckling. Med beaktande av andra internationella instrument ska konventionsstater fastställa en minimiålder för arbete.
Frågan om barnarbete utgör en viktig del i den internationella arbets-organisationens (International Labour Organisation, ILO) kärn-konventioner. De flesta länder har idag undertecknat och ratificerat ILO:s konvention 182 angående förbud mot och omedelbara åtgärder
för att avskaffa de värsta formerna av barnarbete och nr 138 om minimiålder för tillträde till arbetet.
Varje regering bär ansvaret för att man lever upp till dessa skyldigheter.
Sverige ställer sig helt bakom dessa rättigheter och deltar aktivt i det internationella arbetet mot barnarbete. Men enbart regeringars engagemang räcker inte. Andra aktörer måste också agera. Många internationellt verksamma företag har frivilligt utvecklat ett antal uppförandekoder att följa. Företags sociala och miljömässiga ansvar uttrycks bland annat i OECD:s riktlinjer för Multinationella företag
och FN:s överenskomna principer ”Global Compact”.
FN:s vägledande principer för företagande och mänskliga rättigheter endosserades av FN:s råd för mänskliga rättigheter 2011. Principerna, om än frivilliga, sätter en internationell norm för hur företag bör agera för att följa internationellt erkända mänskliga rättigheter i sin verk-samhet. Regeringens ambition är att uppmuntra, underlätta och bistå med kunskap för att stödja företagen i deras hållbarhetsarbete varhelst
de verkar. Vi vill gärna se att företagen har de internationella riktlinjerna som utgångspunkt i sitt arbete och agerar föredömen både hemma och i utlandet. Regeringen antar, genom kommande handlingsplan för före-tagande och mänskliga rättigheter samt genom den exportstrategi som också håller på att utarbetas, en mer ambitiös politik för hållbart företagande. Detta kommer också att bidra till arbetet med att genomföra nya globala hållbarhetsmål post-2015.
Inom ramen för förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och Indien, som inleddes 2007, verkar Sverige tillsammans med övriga EU-medlemsländer för att det avtal man förhandlar om ska innehålla meka-nismer som stödjer främjandet av anständiga arbetsvillkor i Indien, genom effektiv implementering av ILO:s grundläggande ”core labour standards”.
Sverige bidrar med närmare 80 miljoner kronor per år till ILO och dess
verksamhet som även inkluderar viktiga insatser för bekämpande av barnarbete.
I Indien pågår för närvarande en omfattande debatt om regeringens föreslagna lagändring angående barnarbete. Sveriges regering följer ut-vecklingen i denna fråga noga genom svenska ambassaden i New Delhi. EU har sedan flera år tillbaka en dialog om mänskliga rättigheter med Indien, där Sverige tar en aktiv roll, och där bland annat frågan om barns rättigheter diskuteras. I detta forum har frågan om barnarbete särskilt uppmärksammats.
Sverige, och EU, kommer fortsätta att aktivt verka för åtgärder, inom ILO och andra organ, som syftar till att motverka olika former av utnyttjande av barn och barnarbete.
Stockholm den 26 juni 2015
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.