Barn som är stillasittande

Skriftlig fråga 2021/22:1592 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-13
Överlämnad
2022-05-16
Anmäld
2022-05-17
Svarsdatum
2022-05-25
Sista svarsdatum
2022-05-25
Besvarad
2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Barn som är stillasittande leder till negativa följdeffekter, både direkta men de kan även uppstå senare i livet ju äldre vi blir, såsom benskörhet och sjukdomar.

Vi vet av bland annat Bunkeflomodellen att vi får bättre inlärningsförmåga, ökad koncentrationsförmåga och färre skador/sjukdomar vid daglig fysisk aktivitet. Det här är ingen nyhet för statsrådet, det är jag övertygad om.

De barn som är inaktiva på sin fritid skadar sig i större utsträckning på skolans idrottslektioner. Det framkommer i en svensk studie som genomförts bland drygt 1 000 ungdomar i 15–16-årsåldern. De inaktiva barnen och ungdomarna skadar sig på skolidrotten till följd av dålig grundmotorik och försiktighet som medför till en ökad skaderisk. Den här gruppen har inte tillräcklig koll på sin motorik eller kropp, de har ofta låg självförtroende i rörelseaktivitet, och den fysiska aktivitetsnivån blir därmed lidande.

Med tanke på de risker som stillasittande och inaktivitet medför på vår motorik och de följdeffekter som följer med in i vuxenlivet vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:


Vad tänker statsrådet göra för att motverka stillasittandet för att i längden även minska skaderiskerna? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1592 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1592 av Angelika Bengtsson (SD)
Barn som är stillasittande

Angelika Bengtsson har frågat integrations- och migrationsministern vad statsrådet tänker göra för att motverka stillasittandet för att i längden även minska skaderiskerna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Folkhälsofrågorna är högt prioriterade av regeringen. Regeringens mål inom folkhälsoområdet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Regeringen har tagit fram åtta mål och de utgår från ett livscykelperspektiv. Framför allt målen om det tidiga livet och utbildning rör barnen. För att stärka arbetet med att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet har politikområdet Folkhälsa delmålet Ett samhälle som främjar ökad fysisk aktivitet och bra matvanor för alla. Regeringen har även tillsatt en kommitté för främjande av ökad fysisk aktivitet (S 2020:06). Kommittén ska genom utåtriktat arbete bland annat öka den allmänna kunskapen om de positiva effekterna som fysisk aktivitet bidrar till. Vid genomförandet av uppdraget ska särskilt sårbara grupper beaktas, som exempelvis barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning. Kommittén beräknas avsluta sitt arbete senast den 1 mars 2023.

Under 2021 tog Folkhälsomyndigheten fram nationella riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande. Syftet med riktlinjerna är att öka medvetenheten om betydelsen av fysisk aktivitet och minskat stillasittande för hälsan, samt att synliggöra faktorer som kan främja respektive begränsa människors möjligheter att vara fysiskt aktiva. Det övergripande budskapet är att all rörelse räknas. Särskilda rekommendationer har tagits fram för barn och unga.

Regeringen har även gett länsstyrelserna i uppdrag att stödja den regionala implementeringen av den nationella folkhälsopolitiken. Samtidigt fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag att stödja länsstyrelsernas arbete med implementeringen. Syftet med uppdragen är att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela Sveriges befolkning.

Stockholm den 25 maj 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.