Bankernas övervinster

Skriftlig fråga 2013/14:368 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Anmäld
2014-01-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-02-10
Svar anmält
2014-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:368 Bankernas övervinster

av Anders Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Finansministern har som sitt särskilda uppdrag att med ojämna mellanrum gå ut och tjoa lite mot bankerna. Allmänheten ska nämligen få för sig att han gör något på detta område.

Sanningen är ju att tjoandet aldrig är kombinerat med några konkreta försök till förbättringar. Utöver försämrad generell service – inga kontanter, indragna bankkontor och borttagna bankomater etcetera – får spararna inga räntor på sina konton, samtidigt som bankerna hugger för sig vad de kan i olika bankavgifter. Även låntagarna behandlas styvmoderligt; småföretagare får dåliga kreditvillkor, och när människor vill låna, till exempel till bostad, är räntorna höga. Det håller inte ihop för andra än storbankerna själva.

Finansministern kan ju knappast ha varit omedveten om att till de främsta vinnarna av den stora ofinansierade bolagsskattesänkningen hör bankerna. Någon tanke om att driva in dessa övervinster som inte ger några som helst effekter på jobben, snarare tvärtom eftersom storbankerna minskar sin personal, har inte statsrådet haft.

I fjol gjorde de fyra storbankerna en sammanlagd vinst på 67 miljarder kronor. Av detta delades nära 36 miljarder kronor ut till aktieägarna. I år spår bankanalytiker att den sammanlagda vinsten hamnar på över 70 miljarder kronor och att ägarna får närmare 43 miljarder. Över hälften av bankernas vinster går alltså till aktieägarna.

Jag har följande fråga:

Vad vill finansministern göra konkret för att bankernas övervinster genom bolagsskattesänkningen ska omvandlas till något positivt för samhället och bankkunderna?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:368 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 10 februari

Svar på fråga

2013/14:368 Bankernas övervinster

Statsrådet Peter Norman

Anders Karlsson har frågat finansministern vad han vill göra för att omvandla bankernas vinster till följd av sänkt bolagsskatt till något positivt för samhället och för bankkunderna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

För att skydda den svenska bolagsskattebasen mot skatteplanering med ränteavdrag i företagssektorn införde regeringen i budgetpropositionen för 2013 utvidgade regler för begränsning av avdragsrätten. Samtidigt som regeringen begränsade möjligheterna till skatteplanering sänktes bolagsskattesatsen. Bolagsskatten har av OECD pekats ut som den skatt som är mest skadlig för den ekonomiska tillväxten. En sänkning av bolagsskattesatsen stärker incitamenten för näringslivet att öka sina investeringar i Sverige, vilket leder till ökad produktivitet, högre reallöner och en högre sysselsättning. Den sänkta bolagsskatten omfattade alla typer av företag, även banker.

Regeringen har sedan 2011 verkat för att bankerna, genom skärpta krav på kapitaltäckning, ska utnyttja vinstmedel till att stärka bankernas motståndskraft och därigenom minska riskerna i det finansiella systemet.

De svenska bankerna uppvisade en hög lönsamhet under 2013. Det är positivt att bankerna har en god intjäning, vilket främjar en effektiv kreditförmedling till nytta för investeringar och tillväxt. En god intjäning bidrar också till stabila banker med starka balansräkningar, vilket är en förutsättning för finansiell stabilitet. Det är viktigt att bankerna är välkapitaliserade för att även under finansiellt oroliga tider kunna upprätthålla betalningssystemet och förse hushåll och företag med krediter.

Det är bolagens ägare som beslutar om hur vinstmedlen ska disponeras givet att bolagen uppfyller gällande regler. Det är dock viktigt att storbankerna hanterar sina höga vinster på ett ansvarsfullt sätt och fortsätter att förstärka sin finansiella motståndskraft genom att stärka sin kapitaltäckning. Regeringen kommer under våren att återkomma med åtgärder för att ytterligare skärpa regelverket för att stärka den finansiella stabiliteten och öka motståndskraften i banksystemet. Det är viktigt att bankerna tar höjd för det.

Låt mig också ta tillfället i akt att understryka vikten av att bankkunderna utnyttjar möjligheten att förhandla med sin bank om villkor på lån och sparande, och att kunderna vid behov röstar med fötterna och inte drar sig för att byta bank. Jag noterar att det 2012 fanns över 100 banker i Sverige, varav 49 var sparbanker.

Regeringen arbetar målmedvetet för att stärka konsumenternas ställning på marknaden för finansiella tjänster. Som aktuellt exempel kan nämnas den proposition som regeringen har lagt om rättvisare villkor vid förtidsbetalning av bostadslån. Minskade kostnader i samband med byte av bank gynnar konsumenternas rörlighet på bankmarknaden och leder till bättre konkurrens.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.