Bankernas kontanthantering

Skriftlig fråga 2014/15:247 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-19
Överlämnad
2015-02-19
Anmäld
2015-02-20
Svarsdatum
2015-03-04
Sista svarsdatum
2015-03-04
Besvarad
2015-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Vi kan gång på gång ta del av hur företag och föreningar men även privatpersoner har svårt att lämna kontanter eller ta ut kontanter på banken. Antalet bankkontor som slutat med kontanthantering har ökat drastiskt under senare år. Hittills har inga åtgärder vidtagits från politiskt håll för att förhindra den utvecklingen trots att man inte fattat något beslut om att upphöra med kontanter.

Det är rimligt att kräva att bankerna ska upprätthålla kontanthantering så länge kontanterna finns kvar, vilket de kommer att göra under överskådlig framtid. Dagens situation påverkar väldigt många företag med flera negativt då de inte kan bli av med dagskassor eller insamlingar på ett enkelt och säkert sätt.

På landsbygden blir problemet ännu större då det även är långt emellan de bankkontor som finns. Om då det närmaste bankkontoret är ett kontantlöst sådant innebär det stora problem för den som drabbas.

Vänsterpartiet har föreslagit att man antingen via Finansinspektionen eller via lag ålägger bankerna att tillhandahålla kontanthantering på ett enkelt, säkert och smidigt sätt.

Min fråga till statsrådet Per Bolund blir därför följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att bankerna upprätthåller en för företag, föreningar och privatpersoner rimlig kontanthantering?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:247 besvarad av Per Bolund (MP), statsråd

Dnr Fi2015/954

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:247 av Ulla Andersson (V) Kontanthantering

Ulla Andersson har frågat mig om vilka åtgärder jag har för avsikt att vidta för att se till att bankerna upprätthåller en för företag, föreningar och privatpersoner rimlig kontanthantering.

Det är givetvis angeläget för företag, föreningar och privatpersoner att det finns tillräckliga möjligheter att göra såväl uttag som insättningar av kontanter på bankkontor eller på annat sätt.

I detta sammanhang vill jag nämna det uppdrag som Post- och telestyrelsen (PTS) har att tillsammans med Länsstyrelsen i Dalarnas län, Tillväxtverket och Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, stödja länsstyrelserna i deras arbete med att utforma och genomföra regionala stöd- och utvecklingsinsatser för att trygga tillgången till grundläggande betaltjänster på de orter och den landsbygd där behovet inte tillgodoses av marknaden. I dessa tjänster ingår bl.a. möjligheter att ta ut och sätta in kontanter.

När det gäller banker så finns det i dag inget krav på att sådana företag som har tillstånd att driva bank- eller finansieringsrörelse ska vara skyldiga att ha kontanthantering. Det är således upp till varje bank att utifrån affärsmässiga grunder besluta hur de ska utforma sin kontanthantering. Detta gör att utbudet och servicenivån skiljer sig åt mellan de olika bankerna. Vissa banker tillhandahåller fortfarande kontanthantering, andra gör det inte eller endast i begränsad omfattning. Som kund bör man vara öppen för möjligheten att byta till en bank som i högre grad än andra tillhandahåller kontanthantering över disk, eller som i vart fall möjliggör insättningar och uttag via automater, om man önskar dessa tjänster. En starkare konkurrens inom banksektorn gagnar konsumenterna och leder sannolikt även till ökad rörlighet på bankmarknaden.

Vad gäller bankernas skyldighet att ta emot sedlar och mynt har
Kontanthanteringsutredningen berört frågan i betänkandet Svensk kontanthantering (SOU 2014:61, s. 159 f.). Utredningen menar att det krävs starka skäl för att ett tillstånd att driva bank- eller finansieringsrörelse ska förenas med ett krav på att tillståndshavaren ska vara skyldig att ta emot pengar. Arbetet på Regeringskansliet består nu i att analysera betänkandet och remissvaren.

Jag kommer att följa utvecklingen på området och utesluter inte att åtgärder kan komma att behöva vidtas efter att ovanstående analys har gjorts.

Stockholm den 4 mars 2015

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.