Till innehåll på sidan

avtjänande av straff i hemlandet för utländska fångar

Skriftlig fråga 2002/03:835 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-23
Anmäld
2003-04-24
Besvarad
2003-04-30
Svar anmält
2003-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 april

Fråga 2002/03:835

av Jeppe Johnsson (m) till justitieminister Thomas Bodström om avtjänande av straff i hemlandet för utländska fångar

Vi har i dag avtal med ett antal länder, bland annat Estland, Lettland, Litauen och Polen, som på papperet, gör det möjligt att överföra verkställigheten av ett fängelsestraff till hemlandet även om den dömde inte samtycker.

Hitintills har detta kunnat utnyttjas endast vid ett tillfälle då en man från Estland, dömd för dråp här i Sverige, fått avtjäna sitt straff i sitt hemland.

Det har, enligt Kriminalvårdsstyrelsen, visat sig vara mycket svårt och arbetskrävande att i den praktiska verkligheten genomföra överflyttningen av straffverkställigheten till den dömdes hemland.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att det i den praktiska verkligheten ska bli lättare att utländska fångar som dömts i Sverige i större utsträckning får avtjäna sina straff i sitt hemland även om han eller hon inte samtycker?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:835 besvarad av

den 30 april

Svar på fråga 2002/03:835 om avtjänande av straff i hemlandet för utländska fångar

Justitieminister Thomas Bodström

Jeppe Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det i den praktiska verkligheten ska bli lättare att utländska fångar som dömts i Sverige i större utsträckning får avtjäna sina straff i sitt hemland även om han eller hon inte samtycker.

Det avtal som Jeppe Johnsson åsyftar är ett tilläggsprotokoll till Europarådets konvention från 1983 om överförande av dömda personer. Sverige var en av initiativtagarna till tilläggsprotokollet och vi uppmuntrar andra stater att tillträda det. Enligt tilläggsprotokollet är det möjligt att, mot den dömdes vilja, överföra verkställigheten av straffet till dennes hemland. Ett sådant överförande kan ske antingen om den dömde avvikit från verkställigheten i Sverige och begett sig till sitt hemland eller om den dömde efter verkställt straff ska utvisas från Sverige.

Det är Kriminalvårdsstyrelsen som handlägger ärenden om överförande av straffverkställighet till en annan stat. Justitiedepartementet har en kontinuerlig dialog med Kriminalvårdsstyrelsen om handläggningen av dessa ärenden och vi är därför medvetna om de svårigheter som finns. Det är naturligtvis önskvärt att denna typ av ärenden handläggs så snabbt som möjligt. Jag vill dock samtidigt påpeka att Sverige det senaste året sänt ett stort antal framställningar till andra stater. Det innebär att de utländska myndigheter som handlägger dessa framställningar har blivit mycket arbetstyngda samtidigt som det i många fall krävs en omfattande handläggning där. I vissa fall krävs till exempel att det svenska straffet omvandlas av en domstol i det andra landet. Det är emellertid något som Sverige inte kan påverka eftersom det följer av det andra landets interna lagstiftning.

Den enhet på Justitiedepartementet som ansvarar för frågor om överförande av straffverkställighet har regelbundna kontakter med motsvarande enheter på de andra staternas justitiedepartement för att diskutera och effektivisera handläggningen av bland annat denna typ av ärenden. Denna dialog tror jag är det viktigaste verktyget för att underlätta den praktiska hanteringen av ärenden.

Jag kommer att fortsätta uppmuntra de stater som inte tillträtt tilläggsprotokollet att göra så och Justitiedepartementet kommer även fortsättningsvis att ha en dialog med de andra staternas justitiedepartement för att diskutera hur vi kan effektivisera den praktiska handläggningen av ärenden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.