Avskaffande av roamingavgifter inom EU
Skriftlig fråga 2014/15:489 av Erik Ottoson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-04
- Överlämnad
- 2015-05-04
- Anmäld
- 2015-05-05
- Svarsdatum
- 2015-05-13
- Sista svarsdatum
- 2015-05-13
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)
Under en längre period har frågan om att avskaffa extraavgifter - så kallade roamingavgifter - för att använda mobiler i andra EU-länder varit aktuell. Det skulle kraftigt underlätta för personer som reser inom EU ifall avgiften avskaffades.
Enligt beräkningar från EU skulle en gemensam digital marknad öka bnp i unionen med hundratals miljarder euro årligen. Det skulle starkt kunna bidra till att unionens länder snabbare kan återhämta sig från den finanskris som just varit.
Sverige ställer sig nu bakom den fleråriga planen för avskaffande av roamingavgiften i stället för att gå på den linje som skulle leda till ett avskaffande redan i år.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:
Under vilka omständigheter och på vilka fakta har statsrådet baserat sitt ställningstagande om att en snabbare tidsplan än den fleråriga skulle vara orealistisk att genomföra?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:489 besvarad av Mehmet Kaplan (MP), statsråd
N2015/3835/ITP | ||
Näringsdepartementet |
Bostads-, stadsutvecklings- och it-ministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:489 av Erik Ottoson (M) Avskaffande av roamingavgifter inom EU
Erik Ottoson har frågat mig under vilka omständigheter och på vilka fakta jag baserat mitt ställningstagande om att en snabbare tidsplan än den fleråriga skulle vara orealistisk att genomföra.
Roamingavgifterna inom EU är för höga. För att vi ska kunna prata om en gemensam marknad och fri rörlighet borde roamingpriserna ligga på samma nivå som eller nära priserna i hemmanätet. Vi i Sverige reser betydligt mer utomlands än människor i de allra flesta andra EU-länder. Den som reser utomlands ska inte behöva oroa sig för att mötas av en skyhög faktura vid hemkomsten.
Förhandlingarna kring en förordning om en inre marknad för telekommunikation rör bland annat prisreglering av roaming inom EU. Olika förslag har lagts på bordet inom ramen för dessa förhandlingar, och det verkar råda vissa missuppfattningar om vad de olika förslagen innebär. Enligt ett av dessa förslag skulle roamingavgifter för slutkunder avskaffas i december 2015, men enligt förslaget skulle det finnas en viss gräns för roaminganvändning utan avgift. Över denna gräns skulle slutkunder betala roamingavgifter som vanligt. Var gränsen skulle ligga enligt det förslaget är oklart, men eftersom en genomsnittlig svensk konsument använder betydligt mer data än konsumenter i många andra EU-länder är det sannolikt att gränsen ur ett svenskt perspektiv skulle uppfattas som väldigt låg.
Det är angeläget att frågan om roamingavgifterna så snabbt som möjligt når en hållbar lösning. Sverige driver på för detta och är beredd att aktivt verka för en bred kompromiss. En del för att åstadkomma sänkta slutkundspriser på roaming är de s.k. grossistavgifterna. Dessa är de avgifter svenska teleoperatörer betalar till utländska operatörer när svenska kunder använder roaming i utlandet. Om roamingavgifterna för slutkunder tas bort medan grossistavgifterna blir kvar går de svenska teleoperatörerna med förlust på att tillhandahålla roaming vid varje tillfälle. Risken är att svenska operatörer då kompenserar för dessa kostnader genom att höja priset på andra tjänster inom Sverige. Regeringen menar därför att frågan om grossistpriser är viktig för att nå en snabb och hållbar lösning.
En översyn av grossistpriserna för roaming bör ske så snabbt som möjligt. En övergångslösning med kraftigt sänkta roamingavgifter skulle kunna vara på plats under 2016.
Stockholm den 13 maj 2015
Mehmet Kaplan
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.