Till innehåll på sidan

Avsaknad av telefoni och internet på grund av fel i kopparnätet

Skriftlig fråga 2017/18:689 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-30
Överlämnad
2018-01-31
Anmäld
2018-02-01
Svarsdatum
2018-02-07
Sista svarsdatum
2018-02-07
Besvarad
2018-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det finns i dag många konsumenter som är beroende av fungerande tjänster över kopparnätet. Tjänster som telefoni och internet är viktiga delar av samhällets basservice. När fel uppstår kan boende få vänta på att de blir åtgärdade. I till exempel Hedåker fick man vänta mer än två månader på att få fel på den fasta telefonin åtgärdade. Det finns många fler exempel. Abonnenterna påverkas negativt för att de inte har möjlighet att komma i kontakt med sina släktingar och vänner eller inte kan nå viktiga samhällsfunktioner som räddningstjänst, ambulans och sjukvård. Det finns exempel där kommunen inte har fått information om långvariga teleavbrott, vilket leder till att kommunens beredskap inte har kunnat höjas. Utöver driftavbrotten finns även oro över att kopparnätet riskerar att släckas ned utan att tillfredsställande telefoni- och bredbandslösningar har säkerställts.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att konsumenterna ska ha tillgång till fungerande telefoni och internet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:689 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



N2018/00666/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:689 av Nina Lundström (L)
Avsaknad av telefoni och internet på grund av fel i kopparnätet

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att konsumenter ska ha tillgång till fungerande telefoni och internet.

Enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation ska den som tillhandahåller elektroniska kommunikationer vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa rimliga krav på driftsäkerhet. Dessa ska skapa en grundläggande säkerhetsnivå som, med beaktande av tillgänglig teknik och kostnaderna, är anpassad till risken för störningar och avbrott. Bestämmelsen förtydligas i Post- och telestyrelsens (PTS) föreskrifter om driftsäkerhet. PTS genomför dels planlagd tillsyn, dels tillsyn i samband med inträffade incidenter. Vart annat år genomför PTS även en risk- och sårbarhetsanalys av sektorn.

Enligt en ny rapport från PTS, som studerat förhållandena i Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Sorsele och Strömsund kommuner i Jämtland, är driftsäkerheten i de elektroniska kommunikationsnäten på landsbygden förhållandevis bra. Myndigheten har i studien utgått från de kommuner därifrån det kommit klagomål, besökt kommunerna, tagit fram statistik samt studerat operatörernas förebyggande arbete och hur snabbt de åtgärdar fel och problem som uppstått.

De avbrott och störningar som inträffar beror ofta på elavbrott eller extrema väderförhållanden, exempelvis stormar. En annan vanlig orsak till avbrott och störningar är avgrävda kablar. Ett antal avbrott har också berott på brist på redundanta förbindelser. De särskilda förhållandena som råder på landsbygden leder ibland till längre avhjälpningstider men enligt tillhandahållarna skiljer det sig inte markant från de tider som gäller i övriga delar av landet.

Några av de åtgärder som PTS avser att driva handlar om att främja samverkan mellan aktörer som är viktiga för driftsäker telefoni och internet, särskilt med elsektorn som svarar för en stor del av avbrotten, samt att informera om verktyg och tjänster som kan förhindra avbrott och störningar, till exempel Ledningskollen och Robust fiber.

PTS fortsätter dessutom sitt arbete med att följa upp hur tele- och internetoperatörer följer reglerna om driftsäkerhet. De större operatörerna granskas löpande. Därutöver kommer PTS bland annat att granska små och medelstora operatörer under året.

I de områden där Telia Company AB har avvecklat kopparnätet har de allra flesta haft möjlighet att få tillgång till telefoni och bredband via trådlösa lösningar, eller genom fiberuppkoppling där sådan finns. Om något fast hushåll eller företag trots allt skulle stå utan telefoni eller tillgång till bredband, exempelvis som en följd av kopparnätets nedläggning kan man vända sig till PTS.

Regeringen beslutade i januari 2018 om en höjd nivå för funktionell tillgång till internet till 10 Mbit/s och gav PTS i uppdrag att se till att fasta hushåll och företag som saknar tillgång till telefoni och/eller grundläggande bredbandsuppkoppling om 10 Mbit/s får stöd för åtgärder som ger sådan tillgång. Förordningen träder ikraft den 1 mars 2018.

I regleringsbrevet för 2018 har regeringen även uppdragit åt PTS att undersöka tillgången till ersättningslösningar för telefoni och bredband för de hushåll och företag som berörs av kopparnätets nedläggning samt vilka informationsinsatser som genomförs.

Stockholm den 7 februari 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.