Att uppmärksamma kommunismens offer
Skriftlig fråga 2014/15:69 av Birgitta Ohlsson (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-12
- Överlämnad
- 2014-11-13
- Anmäld
- 2014-11-14
- Svarsdatum
- 2014-11-19
- Sista svarsdatum
- 2014-11-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
Många svenska skolungdomar växer i dag upp utan att få lära sig tillräckligt om kommunismens förtryck. En Demoskopundersökning från UOK, Föreningen för upplysning om kommunismen (2007) visade att 90 procent av de svenska ungdomarna inte kände till Sovjetkommunismens Gulagläger. 95 procent kände däremot till nazisternas dödsläger Auschwitz. En femtedel av de unga trodde att inga alls eller färre än tio tusen människor hade mördats under kommunistregimer. I själva verket rör det sig om hundra miljoner döda.
En hel del har hänt sedan undersökningen gjordes. Det står i grundskolans nya läroplan för högstadiet i historia (2011) att högstadieelever ska läsa om båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. 2013 gavs Forum för levande historia i uppdrag att samla ögonvittnens berättelser om brott mot mänskligheten under både kommunistiska regimer och Förintelsen. Detta används nu i svenska högstadie- och gymnasieskolor. Detta projekt följdes (2014) upp med resor för skolklasser till Förintelsens minnesplatser. Dessa satsningar skulle även kunna inkludera resor till minnesplatser för kommunismens offer över hela Europa.
Den 9 november firade vi att det var 25 år sedan Berlinmuren föll. Men kommunismens förtryck dog inte med murens fall. 1,5 miljarder människor framför allt i Asien lever under samma förtryckarsystem.
Mot bakgrund av det ovan sagda vill jag ställa följande fråga:
Vilka initiativ tänker demokratiministern med ansvar för mänskliga rättigheter i Sverige ta för att uppmärksamma kommunismens offer?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:69 besvarad av Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister
Dnr Ku2014/1892/KA | ||
Kulturdepartementet |
Kultur- och demokratiministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:69 av Birgitta Ohlsson (FP) Att uppmärksamma kommunismens offer
Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka initiativ jag som demokratiminister med ansvar för mänskliga rättigheter i Sverige tänker ta för att uppmärksamma kommunismens offer.
Forum för levande historia bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning. Myndigheten har till uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndigheten har till särskild uppgift att informera om Förintelsen och kommunismens brott mot mänskligheten.
Forum för levande historia har som ambition att skapa verktyg som hjälper lärare i deras arbete kring demokrati och mänskliga rättigheter och som kan inspirera elever till att vilja lära sig mer, men också till reflektion över eget ansvar och agerande. Det pedagogiska materialet om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten finns för flera fördjupningsnivåer och är anpassat till olika lärostilar. Ett exempel är "Från dröm till terror – en film om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten".
Uppdraget till Forum för levande historia att ta fram ett digitalt metodmaterial med utgångspunkt i vittnesmål från Förintelsen, kommunismens brott och andra brott mot mänskligheten fortsätter under 2014 med att det framtagna materialet sprids och kommer till användning inom grund- och gymnasieskolan.
Inom ramen för uppdraget arbetar nu myndigheten vidare med att utbilda ett nätverk av svenska skolambassadörer för EU. Syftet är att förmedla kunskap om och intresse för Europas historia av brott mot mänskligheten som ett sätt att stärka förståelsen för värdet av demokratin.
Stockholm den 19 november 2014
Alice Bah Kuhnke
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.