Till innehåll på sidan

Åtgärder mot otillbörlig påverkan

Skriftlig fråga 2017/18:558 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-08
Överlämnad
2018-01-09
Anmäld
2018-01-16
Svarsdatum
2018-01-17
Sista svarsdatum
2018-01-17
Besvarad
2018-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

En riksdagsledamot och central representant för ett av regeringspartierna har nyligen riktat allvarliga anklagelser mot det egna partiet gällande att ledande företrädare för partiet skulle ha tagit emot olika typer av gåvor från en utländsk ambassad. Att värdera sådana uppgifter enbart baserat på medierapporteringen och uppgifter från en enskild person är självfallet svårt, men påståendena kommer från en av partiets riksdagsledamöter och kan därför inte lättvindigt avfärdas.

Om uppgifterna visar sig stämma, helt eller delvis, kan det inte uteslutas att det handlar om otillbörlig påverkan, vilket i så fall måste betraktas som synnerligen allvarligt.

Det yttersta ansvaret för regeringens integritet – och därmed för att säkerställa att otillbörlig påverkan inte sker gentemot ledande företrädare för något regeringsparti – har dock statsministern själv.

Om otillbörlig påverkan har förekommit riskerar det att skada förtroendet både för regeringen i sin helhet och för Sverige som nation. Att statsministern vinnlägger sig om att alla fakta kommer upp på bordet borde därför vara självklart.

Med anledning av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

På vilket sätt arbetar ministern för att säkerställa att det inte förekommer eller har förekommit otillbörlig påverkan, direkt eller indirekt, gentemot statsråden i regeringen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:558 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/00381

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:558 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
Åtgärder mot otillbörlig påverkan

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat statsministern på vilket sätt han arbetar för att säkerställa att det inte förekommer eller har förekommit otillbörlig påverkan, direkt eller indirekt, gentemot statsråden i regeringen.

Frågan har överlämnats till mig.

Det bedrivs ett systematiskt säkerhetsarbete för att motverka otillåten påverkan riktad mot anställda inom Regeringskansliet samt regeringen. Arbetet utgår från bl.a. säkerhetsskyddslagen (1996:627), säkerhetsskyddsförordningen (1996:633) och Regeringskansliets säkerhetsskyddsföreskrifter samt har kompletterats med etiska riktlinjer och vägledningar. Dessa avser bland annat hantering av gåvor, jävssituationer och representation. I förekommande fall informerar Säkerhetspolisen anställda inom Regeringskansliet och statsråd i regeringen om behoven att vara vaksamma vid kontakter med representanter för främmande makt.

Regeringen har också beslutat lagrådsremissen Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet – ny säkerhetsskyddslag. Den nya lagen förtydligar kraven på skydd av verksamheter som har betydelse för Sveriges säkerhet, och ökar skyddet mot bland annat spioneri och sabotage.

Stockholm den 17 januari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.