Åtgärder mot nätmobbning

Skriftlig fråga 2012/13:299 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-08
Anmäld
2013-02-12
Besvarad
2013-02-13
Svar anmält
2013-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga

2012/13:299 Åtgärder mot nätmobbning

av Roger Haddad (FP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Frågan om kränkningar och mobbning på internet har uppmärksammats den senaste tiden, särskilt med fokus på sociala medier. Skolor bekräftar att detta är ett problem som ökar. Även polisen ser en ökad trend i nya brott som uppstår genom de nya möjligheter till kommunikation som tekniken erbjuder oss. Justitieministern har nyligen uttalat att ett branschråd eventuellt skulle kunna förebygga en del av de kränkningar och systematiska hot som förs fram på nätet. Polisen prioriterar i dag inte riktigt kränkningar i sociala medier, eftersom de inte anses komma upp i den nivå som lagstiftningen kräver för att det ska leda till åtal och en brottsrubricering.

Det är ingen nyhet att mycket av det som skrivs på nätet också innehåller uttalanden som enskilda uppfattar som väldigt allvarliga hot och som indirekt eller direkt påverkar mottagaren av meddelandet. Det är angeläget att alla parter bidrar till att ta ansvar för det man skriver på internet och inte lätt kan vifta bort detta när man konfronteras. Samtal med ägare av sociala medier och företag är ett viktigt steg. Med tanke på att polisen lägger ned flertalet ärenden och att det inte upplevs som ett tydligt uppdrag att förebygga och motverka nätmobbningen är frågan till regeringen:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta, genom lagstiftning, för att komma åt problemet med nätmobbningen?

 

Svar på skriftlig fråga 2012/13:299 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 13 februari

Svar på fråga

2012/13:299 Åtgärder mot nätmobbning

Justitieminister Beatrice Ask

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, genom lagstiftning, för att komma åt problemet med nätmobbningen.

Hot och andra övergrepp ska bekämpas vare sig de sker över internet eller annars. Mycket av det som uppmärksammats är straffbart, till exempel som olaga hot, ofredande och förtal. Brott över internet ska, liksom när det gäller brott som begås på annat sätt, utredas och lagföras.

Samtidigt finns det anledning att överväga om de nuvarande straffbestämmelserna i alla delar är ändamålsenliga och träffar de beteenden som bör vara straffbara. Detta gäller inte minst med hänsyn till att den moderna tekniken har gjort det möjligt med beteenden som inte kunde förutses när straffbestämmelserna kom till. Exempelvis är bestämmelserna om olaga hot och ofredande ålderdomligt utformade och de har dessutom fått en relativt snäv avgränsning i praxis.

Som jag nämnt i andra sammanhang har jag därför inlett ett arbete inom Justitiedepartementet med att låta analysera hur strafflagstiftningen skulle kunna ändras för att bättre än i dag träffa och motverka det som bör vara straffbart, såväl när det sker på internet som annars.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.