Åtgärder mot fusk

Skriftlig fråga 2016/17:904 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-02-21
Överlämnad
2017-02-22
Anmäld
2017-02-23
Sista svarsdatum
2017-03-01
Svarsdatum
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det är helt centralt att uppföljning sker gällande personlig assistans och att rättssäkerhet och efterlevnaden av lagar och regler avseende assistansersättningen säkerställs. Allt fusk är oacceptabelt.

Enligt uppgifter förekommer det att polisutredningar om brott mot assistansersättningen sker oerhört långsamt. Det förekommer fall som tar upp till fyra eller fem år. Det är bra om regeringens särskilde utredare tar fram nya konkreta förslag som kan bidra till att dessa brott utreds snabbare, detta i syfte att resurser som ska komma funktionshindrade till del ska kunna göra det på ett rättssäkert sätt.

Detta räcker emellertid inte. Hela tanken som den borgerliga regeringen hade när den införde reformen personlig assistans handlar om att värna människors frihet att leva ett värdigt liv som funktionshindrad och rätt att välja utförare av personlig assistans själv. Nuvarande regelverk kan dock i praktiken upplevas som krångligt, vilket inte underlättar den enskildes möjligheter att välja den utförare av assistans som passar bäst. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet av att brott mot assistansersättningen sker utan skyndsamma påföljder, och vilka nya konkreta åtgärder, förutom den tillsatta utredaren, avser statsrådet att vidta dels för att vända utvecklingen gällande brottsutredningar, dels för att underlätta människors möjligheter att välja utförare av assistans?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:904 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/01203/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:904 av Cecilia Widegren (M) Åtgärder mot fusk

Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag gör av att brott mot assistansersättningen sker utan skyndsamma påföljder, och vilka nya konkreta åtgärder, förutom den tillsatta utredaren, jag avser att vidta dels för att vända utvecklingen gällande brottsutredningar, dels för att underlätta människors möjligheter att välja utförare av assistans?

Jag har inte samma uppfattning som Cecilia Widegren om att dagens regelverk upplevs som krånglig och att det är svårt för enskilda att välja utförare av assistans. 75 procent av brukarna med assistansersättning väljer idag andra anordnare än kommunen vilket jag ser som en indikator på möjligheten att välja utförare av personlig assistans. Däremot är det mycket allvarligt att det finns oseriösa anordnare som aktivt hindrar brukare att byta utförare som det rapporterats om i media. Den oseriösa bolagsskaran utgör en liten del av branschen, men skadar legitimiteten för hela assistansreformen.

Jag delar däremot Cecilia Widegrens uppfattning om att rättsäkerhet och efterlevnad av lagar och regler inom personlig assistans måste upprätthållas och att allt fusk är oacceptabelt. Fusk leder också till oskälig kostnadsökning. Förekomsten av fusk och brottlighet är skadliga för legitimiteten och för förtroendet för den personliga assistansen. Brottsärenden som rör assistansersättning är dock komplicerade utredningsärenden som tar tid att utreda. Det är ändock av största vikt att brotten inte blir liggande hos Polismyndigheten och att Polisen och andra berörda myndigheter samverkar så att brotten utreds så skyndsamt som möjligt. Regeringen har därför vidtagit åtgärder för att säkerställa detta. Bl.a. har regeringen tillsatt två olika utredningar med inriktning på brottsligt nyttjande och överutnyttjande av välfärdssystemens ersättningssystem. Utredningen Organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden (Ju 2015:10) kommer att lämna sina förslag redan den 2 maj i år.

Nedan listats åtgärder som vidtagits under mandatperioden med bl.a. inriktning på brottlighet inom välfärdssystemen:

Skärpt mål för assistansersättningen i Försäkringskassans regleringsbrev med inriktning att Försäkringskassan ska säkerställa en god kontroll för att bl.a. motverka överutnyttjande och brottsligt nyttjande.

LSS-utredningen har tillsatts med uppdrag att göra en översyn av insatserna enligt LSS och assistansersättningen (S 2016:3). Utgångspunkten för uppdraget är att få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS och att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans. I uppdraget ingår att förtydliga regelverket som styr assistansersättningen t.ex. när det gäller kontroller, insyn och tillsyn. Förslag lämnas den 1 oktober 2018.

Utredningen Organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden (Ju 2015:10) som ska analysera de brottsbekämpande myndigheternas arbete med att utreda och beivra organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden. Förslag på åtgärder till en verksamhet som effektivt förebygger och beivrar brotta lämnas den 2 maj i 2017.

Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi 2016:07). Delegationen har i uppdrag att motverka överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och andra närliggande skattefinansierade eller skattesubventionerade system.

Välfärdsutredningen med uppdrag att utreda förutsättningarna för och föreslå hur den offentliga finansieringen av privata utförda välfärdstjänster bör regleras (Fi 2015:01). Syftet är bl.a. att säkerställa att offentliga medel används till den verksamhet de är avsedda för. Uppdraget ska slutredovisas senast den 2 maj 2017.

En utredare har också fått i uppdrag att utvärdera tillämpningen av bidragsbrottslagen och de effekter som lagen har fått (Fi 2016:08). Uppdraget ska redovisas senast den 30 augusti 2017.

Inspektionen för socialförsäkring har fått i uppdrag att särskilt kartlägga och analysera assistansmarknadens aktörer, deras lönsamhet, spridning i lönsamhet samt brister i marknads- och konkurrensförhållanden. Assistansersättningssystemets konstruktion och dess effekter på lönsamhetsutvecklingen sak ingå i analysen. ISF ska redovisa uppdraget den 15 december 2017.

Regeringen ser allvarligt på brott mot välfärdssystemen eftersom dessa finansieras med våra gemensamma medel avsatta för dem som behöver samhällets stöd mest. En rad åtgärder har därför vidtagits under mandatperioden. En effektiv brottsbekämpning är nödvändig för att upprätthålla legitimiteten och trovärdigheten för dessa system. Detta gäller också för assistansersättningen. För mig är det viktigt att säkerställa att skattemedel avsatta till personer med omfattande funktionsnedsättningar också kommer dessa till del.

Stockholm den 8 mars 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.