Åtgärder mot fågelinfluensa
Skriftlig fråga 2021/22:1038 av Åsa Coenraads (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-08
- Överlämnad
- 2022-02-09
- Anmäld
- 2022-02-15
- Svarsdatum
- 2022-02-16
- Sista svarsdatum
- 2022-02-16
- Besvarad
- 2022-02-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)
Landsbygdsministern bjöd in Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Svensk Fågel och Svenska Ägg till ett digitalt möte den 4 januari för att undersöka ytterligare möjligheter att stärka det förebyggande arbetet hos producenter och myndigheter.
Under rådande smittspridning uppmanas inte bara större producenter att hålla sina djur inne, utan även landets alla hobbyhönsägare uppmanas att göra detta. Många hobbyhönsuppfödare och hobbyhönshållare upplever detta som mycket jobbigt, då djuren, som normalt går ute året runt i frihet eller hägn, nu måste hållas inomhus. Förra året pågick fågelinfluensan i nästan sex månader, och i år vet man ännu inte hur länge restriktionerna ska pågå.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg följande:
Vilka ytterligare förebyggande åtgärder avser statsrådet att vidta mot fågelinfluensan för både hobbyhöns och produktion?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1038 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)
Svar på fråga 2021/22:1038 av Åsa Coenraads (M)
Åtgärder mot fågelinfluensa
Åsa Coenraads har frågat mig vilka ytterligare förebyggande åtgärder jag avser att vidta mot fågelinfluensan för både hobbyhöns och produktion.
Fågelinfluensan sprids fortfarande i den vilda populationen runt om i Europa och så även i Sverige. Under december 2021 påvisades fågelinfluensan hos sex svenska djurhållare i Skåne och Sörmland. I och med utbrotten har Statens jordbruksverk (Jordbruksverket) beslutat om åtgärder såsom avlivning och sanering på de drabbade anläggningarna samt förstärkt övervakning och restriktioner vad gäller förflyttningar till och från anläggningar med tamfåglar i närområdet. Jordbruksverket har med stöd av en riskbedömning från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) beslutat att stora delar av södra Sverige är s.k. högriskområden. Beslutet innebär särskilda regler för alla som har fjäderfän, hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap, med syfte att minska risken för smittspridning.
Antal fynd av fågelinfluensa hos vilda fåglar i Sverige är hittills högre denna säsong jämfört med motsvarande period förra året. Bedömningen från SVA är att sannolikheten för introduktion av fågelinfluensa till fjäderfä och andra tamfåglar från vilda fåglar fortsatt är generellt förhöjd. Baserat på erfarenheter från den förra säsongen förväntas risken för utbrott öka under kommande period med en kulmen under februari–mars.
Sverige har lång erfarenhet av förebyggande arbete med djurhälsa och smittskydd, som är grunden för att förhindra uppkomst och spridning av smittsamma djursjukdomar. Under senare år har stort arbete lagts ner på beredskapen för flertalet smittsamma djursjukdomar, däribland fågelinfluensa, för att snabbt kunna bekämpa ett utbrott.
Regeringen har också gett ett uppdrag till Jordbruksverket och SVA att granska djurhållning med avseende på risken för uppkomst och spridning av nya smittor mellan djur och människa. I uppdraget ingår att identifiera möjliga åtgärder för att stärka smittskyddet vid nya zoonotiska smittor och ge förslag på vilka förebyggande åtgärder som kan bidra till att förebygga framtida utbrott av nya zoonoser. Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari i år.
I enlighet med gällande regelverk ersätter Jordbruksverket djurhållare som har drabbats av fågelinfluensa och det har hittills betalats ut 240 miljoner kronor i ersättningar för utbrotten 2021. Ett fungerande ersättningssystem är viktigt som ett incitament för djurhållare att tidigt anmäla misstanke om fågelinfluensa till myndigheter och på så sätt förhindra fortsatt smitt-spridning. Regeringen tillförde extra medel till Jordbruksverket under 2021 för att hantera dessa ersättningar.
Jag träffade den 6 februari i år myndigheter och branschföreträdare för att bilda mig en uppfattning om nuläget och betona samverkan i det förebyggande arbetet och hanteringen av den pågående smittspridningen.
Jag har stort förtroende för såväl myndigheternas som näringens arbete vad gäller åtgärder mot fågelinfluensan.
Stockholm den 16 februari 2022.
Anna-Caren Sätherberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.