Åtgärder mot drunkningsolyckor

Skriftlig fråga 2016/17:1708 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-07-03
Överlämnad
2017-07-04
Sista svarsdatum
2017-07-19
Svarsdatum
2017-07-20
Besvarad
2017-07-20
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Antalet drunkningsolyckor i Sverige som lett till dödsfall de senaste 15 åren, ligger på i genomsnitt på 113 per år. Varje fall som inträffar är en tragedi.

På 1920-talet låg antalet dödsfall per år i Sverige runt 1 000 per år, och då var Sveriges befolkning 5 miljoner.

Minskningen har skett genom långvarigt och målmedvetet arbete med simundervisning och allmänna upplysningskampanjer samt uppbyggnad av frivilligorganisationer som ansvarar för både sjöräddning och undervisning i såväl simning som hjärt-lungräddning.

Nu ligger dock statistiken stilla; antalet olyckor minskar inte.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att antalet drunkningsolyckor åter ska minska?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1708 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2017/05914/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1708 av Lotta Olsson (M) Åtgärder mot drunkningsolyckor

Lotta Olsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att antalet drunkningsolyckor åter ska minska.

Sverige är i flera avseenden ett av världens säkraste länder. Det finns samtidigt en hel del utmaningar i arbetet med skydd mot olyckor. Det är därför angeläget att kommuner, statliga myndigheter och andra ansvariga samhällsaktörer kontinuerligt identifierar olycksrisker och vidtar nödvändiga åtgärder för en ökad trygghet och säkerhet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap arbetar aktivt med stöd till kommuner, statliga myndigheter, frivilligorganisationer och allmänhet för att minska antalet drunkningar och drunkningstillbud. Myndigheten har också möjlighet att bevilja uppdragsersättning till organisationer som genomför kursverksamhet riktad till allmänheten, i syfte att bl.a. öka den enskildes förmåga att förebygga och hantera olyckor. Svenska livräddningssällskapet får, och har under en längre tid fått, sådan ersättning för att genomföra kurser i vattensäkerhet. Det har också tagits andra typer av initiativ för att öka kunskapen om vattensäkerhet. Bland annat finns sedan 2007 ett förtydligat simkunnighetskrav inlagt i den svenska läroplanen för grundskolan.

Det pågår således insatser inom olika delar av samhället för att stärka vattensäkerheten. Jag och regeringen följer noga utvecklingen av samhällets arbete med skydd mot olyckor och kommer vid behov att vidta de åtgärder som kan behövas på området.

Stockholm den 20 juli 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.