Åtgärder mot den ökande bostadsbristen
Skriftlig fråga 2016/17:1435 av Ewa Thalén Finné (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-18
- Överlämnad
- 2017-05-19
- Anmäld
- 2017-05-29
- Svarsdatum
- 2017-05-31
- Sista svarsdatum
- 2017-05-31
- Besvarad
- 2017-05-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Bostadsbristen i Sverige är fortsatt mycket stor och har nu utvecklat sig till en akut bostadskris på de flesta håll runt om i landet. För trots att byggandet har kommit igång ordentligt den senaste tiden växer samtidigt underskottet på bostäder.
Enligt en nyligen publicerad enkät från Boverket uppger 255 av landets 290 kommuner att det nu råder bostadsunderskott i den egna kommunen, vilket är 15 fler än i fjol och en ökning med 72 kommuner på bara två år. Även om byggandet kommer att fortsätta öka både 2017 och 2018 visar Boverkets enkät också att 75 procent av landets kommuner fortfarande kommer att ha underskott på bostäder på tre års sikt.
Det är uppenbart för alla att regeringens nuvarande politik med få konkreta reformer inte kommer att räcka om vi ska lyckas få fram fler bostäder och snabba på byggandet ytterligare. Regeringen måste nu visa handlingskraft och ompröva sin politik på flera viktiga punkter men även presentera fler åtgärder för att möta den snabba befolkningstillväxten och efterfrågan på bostäder.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:
Kommer statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att komma till rätta med det ökande bostadsunderskottet, och i så fall när?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1435 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Dnr N2017/03680/PBB | ||
Näringsdepartementet |
Bostads- och digitaliseringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1435 av Ewa Thalén Finné (M) Åtgärder mot den ökande bostadsbristen
Ewa Thalén Finné har frågat mig om jag och regeringen kommer att vidta några åtgärder för att komma till rätta med det ökande bostadsunderskottet, och i så fall när.
Utgångspunkten för Ewa Thalén Finnés fråga är Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät.
Bostadsbristen är ett bekymmer för såväl den enskilde individen som för samhället och som framgår av bl.a. de årliga bostadsmarknadsenkäterna är detta ett problem i storstäder likväl som på mindre orter. Att planera och bygga bostäder är dock en tidskrävande process. Därför är det först nu i slutet av mandatperioden som vi ser att regeringens politik har effekt. Bostadsbyggandet börjar närma sig nivåer som gör det möjligt att på allvar minska bostadsbristen. Under 2016 färdigställdes nästan 46 000 bostäder, vilket är det högsta antalet sedan 1992. Vidare visar Boverkets prognos att antalet påbörjade bostäder uppgår till 72 000 år 2017. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, påbörjades preliminärt nybyggnation av totalt cirka 21 250 nya lägenheter under första kvartalet 2017, dvs. 45 procent fler lägenheter jämfört med motsvarande period 2016 då 14 687 lägenheter började byggas. Till detta kommer även ett tillskott på cirka 1 200 lägenheter genom påbörjad ombyggnad jämfört med 922 lägenheter under 2016.
Regeringen arbetar aktivt med att främja ett ökat bostadsbyggande och har under 2017 satsat ca 6,1 miljarder kronor för detta ändamål. Ett investeringsstöd som främjar byggande av energieffektiva hyresbostäder och bostäder till studerande har införts, 111 kommuner har också tagit del av ett stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande, som är en bonus till kommuner som aktivt arbetar för ett ökat bostadsbyggande. För att möjliggöra upprustning av hyresrätter i områden med socioekonomiska utmaningar har även ett upprustnings- och energieffektiviseringsstöd införts. Regeringen har därutöver aviserat en översyn av bostadsbidragen för att kunna säkerställa träffsäkerheten i bidraget. För att öka rörligheten i det befintliga beståndet ändrade regeringen också uppskovsreglerna vid försäljning av privatbostäder under 2016.
Regeringen har dessutom tillsatt flera utredningar som syftar till att öka bostadsbyggandet. För att effektivisera planprocessen ska en utredning se över hur kommunernas översiktsplanering kan utvecklas och stärkas samt hur kommunerna kan ges större inflytande över hur ny- och befintlig bebyggelse kan regleras i detaljplanen. I februari i år lade regeringen fram en proposition till riksdagen som syftar till att effektivisera och förenkla plan- och bygglagen (PBL). Regeringen har även tillsatt en kommitté som ska se över delar av PBL och Boverkets byggregler, bland annat ska regelverkets ändamålsenlighet och effektivitet granskas. För att ytterligare underlätta för bostadsbyggande har regeringen gett Boverket, Lantmäteriet och länsstyrelserna flera uppdrag som syftar till att digitalisera planprocessen. Dessutom utreds landsbygdskommitténs förslag om landsbygdslån för om- och nybyggnation.
Slutligen framhåller kommunerna likväl som byggbranschen brist på arbetskraft som ett stort problem. Glädjande nog har även andelen husbyggare som uppger att de inte upplever några hinder för bostadsbyggande enligt Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer stigit från 11 till 21 procent sedan januari i år. Det finns dock anledning att ta signalerna från kommunerna och byggbranschen på allvar. Ett sätt att utnyttja den befintliga arbetskraften bättre är att öka effektiviteten i byggandet, bl.a. genom ökad industrialisering. Regeringen har därför gett Boverket i uppdrag att lämna förslag till hur industriellt byggande kan underlättas.
Stockholm den 30 maj 2017
Peter Eriksson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.