Åtgärder med anledning av hamnkonflikten

Skriftlig fråga 2016/17:1645 av Jessika Roswall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-21
Överlämnad
2017-06-21
Anmäld
2017-06-26
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Sedan över ett år tillbaka pågår en facklig strid mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet. Eftersom Hamnarbetarförbundet inte har något kollektivavtal finns i princip inga hinder att vidta stridsåtgärder – vilket också skett. Detta trots att APM Terminals redan har tecknat ett kollektivavtal med Transportarbetareförbundet. Parterna har mötts vid över 70 tillfällen, flera under ledning av oberoende medlare från Medlingsinstitutet, utan att man närmat sig en lösning.

Konflikten har medfört att flödet av varor i hamnen minskat och att många kunder valt andra rutter för att få sitt gods till och från Sverige. Svenska bolag drabbas av ökade kostnader och förseningar till kunder. Valet av alternativa transportslag har förmodligen även inneburit en större miljöbelastning.

Den största skadan gäller dock förtroendet för Nordens viktigaste transporthamn och ytterst för svensk export. Sverige har redan i dag ett svårt geografiskt läge, och förtroende och förutsägbarhet är därmed centralt för företag som exporterar härifrån.  Om en snar lösning inte hittas riskerar hamnen att förlora fartygstrafik från några av världens största rederier för transporter till bland annat Asien – vilket kan få mycket långtgående konsekvenser för svensk industri och ytterst för svenska jobb. Vi ser redan hur det håller på att ske. Hongkongbaserade rederiet OOCL har bestämt att man drar sig tillbaka, och storrederiet MSC Sweden har beslutat att stoppa all importbokning från Asien till Göteborg.

Regeringen har utlovat en utredning om att se över reglerna för att vidta stridsåtgärder i en situation där arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal eller där skälet för att vidta stridsåtgärder är något annat än att uppnå ett kollektivavtal. Det är bra – men ännu har inga direktiv kommit. Frågan är dessutom om det räcker, konflikten har under senare tid trappats upp, och det finns all anledning att anse att konflikten är eller i vart fall riskerar att anses som samhällsfarlig.

Mot denna bakgrund vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att få förhindra och mildra konsekvenserna av denna och liknande konflikter?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1645 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01292/ARM

Dnr A2017/01314/ARM

Dnr A2017/01342/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1602 och 2016/17:1618 av Lars Hjälmered (M) Utredning om fackliga stridsåtgärder och Hamnkonflikten i Göteborg samt fråga 2016/17:1645 av Jessika Roswall (M) Åtgärder med anledning av hamnkonflikten

Lars Hjälmered har frågat när jag förväntar mig att regeringens utredare som ska se över stridsåtgärdsrätten kan vara på plats och påbörja sitt arbete. Lars Hjälmered har frågat statsrådet Anna Johansson vilka åtgärder hon avser att vidta givet hamnkonflikten för att Sverige även fortsatt ska kunna ha fungerande logistikflöden med transoceana direktanlöp av fartyg till Sverige. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Jessika Roswall har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att mildra konsekvenserna av konflikten i Göteborgs hamn och liknande konflikter.

Situationen i Göteborgs Hamn är allvarlig. Konflikten i containerterminalen påverkar inte bara hamnens kunder och de företag som transporterar varor till och från hamnen. Den riskerar också att hota Sveriges konkurrenskraft och svenska jobb när företag inte längre har tillgång till en hamn med Göteborgs kapacitet.

Ingen annan än parterna kan lösa den akuta situationen. Det vilar därför ett mycket stort ansvar på parterna i konflikten att snabbt komma överens om en lösning. De medlare som Medlingsinstitutet har utsett står fortsatt till parternas förfogande.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen har bidragit till en stark omställningsförmåga och internationell konkurrenskraft samtidigt som reallönerna ökat under drygt två decennier. Det är en framgångsrik modell som regeringen vill fortsätta utveckla. Men den långvariga arbetsmarknadskonflikten i Göteborgs Hamn är ett exempel på en situation där den svenska modellen inte fungerar tillfredsställande. Konflikten i hamnen väcker därför frågan om det finns anledning att se över lagstiftningen i syfte att ge förutsättningar för att modellen ska fungera ännu bättre i framtiden.

Regeringen beslutade därför den 22 juni 2017 att tillsätta en utredning om en översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. En särskild utredare ska bl.a. analysera och ta ställning till om det är möjligt och lämpligt att begränsa rätten att vidta stridsåtgärder i andra syften än att reglera villkor i ett kollektivavtal. Utredaren ska också se över om det behövs förändringar av fredspliktsreglerna i situationer när en arbetsgivare, som är bunden av ett kollektivavtal i förhållande till en arbetstagarorganisation, utsätts för stridsåtgärder av en annan arbetstagarorganisation.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2018. En utredare har utsetts och kommer inom kort att påbörja arbetet.

Stockholm den 28 juni 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.