Åtgärder med anledning av granskning av FN:s rasdiskrimineringskommitté
Skriftlig fråga 2013/14:354 av Sommestad, Lena (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-23
- Anmäld
- 2014-01-24
- Besvarad
- 2014-01-29
- Svar anmält
- 2014-01-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 23 januari
Fråga
2013/14:354 Åtgärder med anledning av granskning av FN:s rasdiskrimineringskommitté
av Lena Sommestad (S)
till statsrådet Erik Ullenhag (FP)
Den 30 augusti i år lämnade FN:s rasdiskrimineringskommitté en granskningsrapport om Sverige. Det skedde med anledning av den senaste svenska regeringsrapporten om hur Sverige lever upp till de åtaganden som gjorts enligt den internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (CERD).
Sverige får kritik på ett antal punkter. Bland annat konstaterar kommittén att Sverige har problem med rasistiska och extremistiska organisationer, trots att den svenska regeringen hävdar att dagens lagstiftning är tillräcklig. Kommittén anför, liksom tidigare, att Sverige inte fullt ut lever upp till konventionens artikel 4 (b), som stadgar förbud mot rasistiska organisationer. Kommittén pekar också på det växande problemet med hatbrott och rekommenderar kraftfulla åtgärder för att motverka denna typ av brott.
Ett stort antal organisationer i det svenska civilsamhället, bland dem FN-förbundet, har lämnat en parallellrapport med anledning av granskningen. Flera av de punkter som tas upp i FN-rapporten återfinns även i parallellrapporten. Där krävs bland annat skärpt förbud mot rasistiska aktiviteter för att bättre uppfylla konventionens krav.
Statsrådet har tidigare förklarat att regeringen tar slutsatserna från FN:s rasdiskrimineringskommitté på stort allvar och att dessa slutsatser kommer att analyseras och följas upp (svar på fråga 2012/13:768). Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet följande:
Vilka ytterligare åtgärder bedömer statsrådet och regeringen behövs för att bemöta den organiserade rasismen, mot bakgrund av kritiken från FN:s rasdiskrimineringskommitté?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:354 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag
den 29 januari
Svar på fråga
2013/14:354 Åtgärder med anledning av granskning av FN:s rasdiskrimineringskommitté
Statsrådet Erik Ullenhag
Lena Sommestad har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag och regeringen bedömer behövs för att bemöta den organiserade rasismen mot bakgrund av kritiken från FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Främlingsfientliga och rasistiska uppfattningar som står i strid med principen om alla människors lika värde, utgör ytterst en utmaning mot hela den värdegrund som bär upp en demokrati. Erfarenheterna visar att arbetet för mänskliga rättigheter och mot främlingsfientlighet och rasism måste bedrivas ständigt. Regeringen genomför därför flera insatser i syfte att motverka främlingsfientlighet och liknande former av intolerans.
Sverige har ratificerat ett flertal internationella konventioner om mänskliga rättigheter och är därmed folkrättsligt bundet att efterleva det som konventionerna föreskriver. Sverige rapporterar regelbundet till internationella övervakningsorgan. Som en del av den processen tar regeringen del av de parallellrapporter som lämnas, t.ex. den rapport som Lena Sommestad nämner. Representanterna för det civila samhället spelar en viktig roll i främjandet av de mänskliga rättigheterna och regeringen uppskattar deras insatser.
I sin fråga tar Lena Sommestad upp de slutsatser som FN:s Rasdiskrimineringskommitté lämnade den 30 augusti 2013 med anledning av Sveriges senaste periodiska rapport om efterlevnaden av den Internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering. Som framgår av svaret på fråga 2012/13:768 tar regeringen kommitténs slutsatser på stort allvar och de analyseras och följs upp. Vad gäller den specifika rekommendationen om ett förbud mot rasistiska organisationer har, såsom framförts till kommittén, regeringen och riksdagen vid flera tillfällen uttryckt uppfattningen att svensk lagstiftning på ett effektivt sätt förbjuder varje form av uttryck för rasism och att lagstiftningen därför i praktiken omöjliggör för sammanslutningar som främjar rasdiskriminering att arbeta och för medlemmar i sådana sammanslutningar att ta del i spridningen av rasistisk propaganda.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.