Till innehåll på sidan

Åtgärder för minskat antal våldsbejakande islamister

Skriftlig fråga 2016/17:1632 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-19
Överlämnad
2017-06-20
Anmäld
2017-06-21
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28
Besvarad
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

År 2010 bedömde Säkerhetspolisen i en rapport att det fanns omkring 200 våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige. Sju år senare bedöms antalet ligga på några tusen, och Säkerhetspolisen säger sig aldrig ha sett en liknande omfattning förut. Situationen är med andra ord mycket allvarlig.

Ett av skälen till att detta har kunnat ske är den omfattande propaganda som Islamiska staten framgångsrikt nått ut med, men det räcker inte. Att Sverige per capita råkar vara en av västvärldens största jihadistexportörer och att vårt land uppenbarligen huserar många som sympatiserar med islamistisk terrorism har även med ansvariga politiker att göra, då det trots allt är politiska beslut, eller bristen på politiska beslut, som banat väg för denna tragedi.

Regeringen har som bekant tillåtit radikala, islamistiska organisationer och nätverk sprida sig. Regeringen har likaså låtit skattemedel (!) finansiera verksamheter och projekt kopplade till den mest extrema islamistiska miljön. Att aktivt främja organisationer och nätverk som exempelvis Islamiska staten skulle i ett flertal länder klassas som högförräderi.

Med anledning av ovanstående önskas svar på följande från statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att regeringen har agerat felaktigt, och vad avser statsrådet att göra för att stoppa den pågående trenden med ett ökande antal våldsbejakande islamister i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1632 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1632 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för minskat antal våldsbejakande islamister

Markus Wiechel har frågat om jag anser att regeringen har agerat felaktigt, och vad jag avser att göra för att stoppa den pågående trenden med ett ökande antal våldsbejakande islamister i Sverige.

Målet för terrorismbekämpningen är att motverka att personer skaffar sig avsikt och förmåga att genomföra terroristattentat. Hela samhället måste arbeta mot terrorismens grundorsaker och motverka dess driv- och dragningskrafter.

Regeringen har ett tydligt fokus på förebyggande av våldsbejakande extremism. Ett nytt permanent nationellt centrum mot våldsbejakande extremism ska inrättas, som bl.a. genom särskilda insatsteam ska stärka det operativa arbetet på lokal nivå. Kriminalvården och Polismyndigheten utbildar personal i att mer effektivt upptäcka och bryta radikaliseringsprocesser hos enskilda individer. Regeringen har även gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell vägledning för socialtjänstens arbete med enskilda individer och familjer som återvänder från strider för våldsbejakande extremistiska grupper i utlandet.

Regeringen anser att det bästa sättet att bemöta propaganda för våldsbejakande extremism och terrorism är med kunskap. Vi har bidragit till att stärka barns och ungas medie- och informationskunnighet som är ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet mot hot, hat, rasism, och våldsbejakande extremism. I mars i år fattade regeringen dessutom beslut om förtydliganden i planerna för grundskolan och gymnasieskolan i syfte att stärka elevernas kompetens och utveckla ett kritisk och ansvarsfullt förhållningssätt. Flera aktörer bidrar till kunskapsuppbyggnaden. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera våldsbejakande extremistisk propaganda på internet och via sociala medier. Rapporten Det digitala kalifatet – en studie av islamiska statens propaganda innehåller analyser av den propaganda och de budskap som sprids. I och med denna rapport finns ett underlag för att utveckla olika förebyggande strategier mot våldsbejakande islamistisk extremism.

Offentliga medel ska inte ges till organisationer som sprider våldsbejakande budskap. Myndigheter kan redan idag kräva återbetalning av statsbidrag om det visar sig att en organisation inte lever upp till förutsättningarna. Regeringen har även påbörjat arbetet med en översyn av statlig bidragsgivning. Utredningen om statens stöd till trossamfunden har bl.a. fått i uppdrag att föreslå ett förtydligat demokratikriterium som är i överensstämmelse med religionsfriheten. Dessutom ska en ny utredning tillsättas för att ser över hur ett förtydligat demokratikriterium kan införas för statlig bidragsgivning.

Regeringens intensiva arbete för att förebygga och motverka terrorism och våldsbejakande extremism fortsätter. Jag kan försäkra att regeringen och jag kommer att fortsätta att följa denna fråga mycket noga.

Stockholm den 28 juni 2017

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.