Till innehåll på sidan

Åtgärder för människor med sällsynta diagnoser

Skriftlig fråga 2016/17:1012 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-06
Överlämnad
2017-03-07
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15
Besvarad
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Åter har vi passerat sällsynta dagen, i år den 28 februari. Åter konstaterar vi att alltför lite har hänt för att tillgodose behoven hos människor med sällsynta diagnoser. Primärvården kan alltför lite om de här tillstånden. Alltför få barn och ungdomar får den diagnostik, behandling och habilitering de behöver. De vuxna får inte heller den medicinska vård, rehabilitering och expertvård de behöver utifrån sin diagnos.

Det är bra att det nu byggs upp regionala medicinska centra för sällsynta diagnoser (CSD) vid universitetssjukhusen, men med tanke på att diagnoserna är så många skulle olika CSD behöva vara inriktade på olika sjukdomar så att diagnoser med likartade vårdbehov samlas på samma ställe. CSD tvingas i dag utgå från det egna sjukhusets, landstingets eller regionens möjligheter och inte utifrån vad som vore bäst för patienter i ett nationellt perspektiv.

Det behövs en bättre nationell styrning av uppbyggnaden av centra och det som länge efterlysts: en nationell plan för sällsynta diagnoser som utgår från patientens behov.

Frågan är hur länge till vi ska behöva vänta på att människor med sällsynta diagnoser ska få den diagnostik, vård, behandling och habilitering/rehabilitering de behöver.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta, och när, för att människor med sällsynta diagnoser ska få den diagnostik, vård, behandling och habilitering/rehabilitering de behöver?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1012 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01513/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1012 av Barbro Westerholm (L) Åtgärder för människor med sällsynta diagnoser

Barbro Westerholm har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta, och när, för att människor med sällsynta diagnoser ska få den diagnostik, vård, behandling och habilitering/rehabilitering de behöver.

Sedan en tid pågår ett arbete i regeringskansliet om stödet till patienter med sällsynta diagnoser och deras anhöriga kan förbättras. En central del i arbetet är en rapport som Socialstyrelsen lämnade till regeringen i april 2016. I rapporten föreslår Socialstyrelsen bland annat att landets Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) bör samordnas på nationell nivå för att öka jämlikheten i landet. Socialstyrelsen refererar till organiseringen på cancerområdet och menar att modellen med regionala cancercentrum (RCC) skulle kunna appliceras på området sällsynta diagnoser.

Ett flertal centrala aktörer är aktiva inom området och regeringen för dialog med berörda parter för att diskutera möjliga utvecklingssteg. Samtidigt pågår arbete, både i Regeringskansliet och utanför, i frågor som kan komma påverka området vård för patienter med sällsynta diagnoser. Nivåstrukturering, kunskapsstyrning och tillgänglighet är exempel på sådana områden.

Regeringens ambition för området är att bidra till en långsiktig och hållbar struktur som främjar personer med sällsynta sjukdomar och deras anhöriga. Detta är något som regeringen prioriterar i och med det arbete som sedan en tid pågår. För att stärka välfärden och för att skapa långsiktiga planeringsförutsättningar för kommuner och landsting avsätter regeringen dessutom 10 miljarder kronor till kommunsektorn för 2017 och framåt. Statsbidraget kan till exempel ge landstingen bättre

förutsättningar att utveckla vården, och då bland annat den för personer med sällsynta diagnoser.

Stockholm den 15 mars 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.