Åtgärder för en cancerpreventiv kost
Skriftlig fråga 2021/22:1900 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-08-27
- Överlämnad
- 2022-08-29
- Anmäld
- 2022-09-05
- Svarsdatum
- 2022-09-07
- Sista svarsdatum
- 2022-09-07
- Besvarad
- 2022-09-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialminister Lena Hallengren (S)
En av tre svenskar kommer någon gång i livet att drabbas av cancer, och tumörer är i dag efter hjärt-kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i Sverige då cirka 26 procent av de årliga dödsfallen sker till följd av dessa.
Även om forskningen går framåt finns det i dag lite man kan göra när en patient har elakartade cancertumörer, särskilt om de upptäckts i ett sent stadium. Ett råd för att motverka spridning och ytterligare problem under en behandling är ett hälsosamt leverne, bland annat genom att hålla sig ifrån rökning, vara försiktig när man solar och äta en hälsosam kost. Vad som menas med det sistnämnda är dock inte helt solklart, och inte heller är det självklart att allt som i vanliga fall anses vara hälsosamt är bra för en cancerpatient. Vidare är okunskapen inom vård och omsorg för kostens betydelse oroväckande hög, samtidigt som informationen till patienter och deras anhöriga om betydelsen av att äta rätt i enlighet med den vetenskap som finns är närmast obefintlig.
Det finns mat som är bra att äta om man har cancer, då detta som komplement till annan behandling kan dels motverka cancercellernas tillväxt, dels skydda friska celler. Den medicinska behandlingen och nutrition går nämligen hand i hand, varför det är alldeles för viktigt att ignorera de möjligheter som finns med rätt mat och livsstil. Bara genom att anpassa maten och livsstilen kan vi göra det svårare för cancerceller att etablera sig i kroppen genom att undvika viss mat. Livslängden men också livsglädjen kan helt enkelt förlängas och förstärkas även för personer med obotlig cancer.
Bara genom att öka medvetenheten om vikten av kost kan det underlätta för patienter och deras anhöriga att leva längre och bättre. Inte minst kan det stimulera till att det blir lättare för cancerpatienter att leva med en strikt förändrad diet utan att omgivningen dömer dem. Det är nämligen inte helt lätt att som cancerpatient bli bortbjuden och avstå från en viss rätt, trots vetskapen om att det som bjuds kan förvärra sjukdomsförloppet.
Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:
Vilka initiativ har ministern vidtagit under sin tid i regeringen som syftar till en förbättrad kost för cancerpatienter eller ökad kunskap om kostens betydelse för dessa och deras anhöriga?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1900 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)
Svar på fråga 2021/22:1900 av Markus Wiechel (SD)
Åtgärder för en cancerpreventiv kost
Markus Wiechel har frågat mig vilka initiativ jag har vidtagit under min tid i regeringen som syftar till en förbättrad kost för cancerpatienter eller ökad kunskap om kostens betydelse för dessa och deras anhöriga.
Upp till 30% av alla cancerfall kan förebyggas genom hälsosammare levnadssätt. Cirka 1 500 cancerfall per år är direkt kopplade till ohälsosamma matvanor. Att säkerställa att Sveriges befolkning har god kunskap om kostens påverkan på hälsan är en viktig fråga för hälso- och sjukvården samt något som jag och regeringen prioriterar högt.
I en internationell kontext har Sveriges befolkning en god hälsa. Samtidigt finns det fortsatt avsevärda skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället. Att säkerställa en jämlik hälsa i hela befolkningen och att sluta de påverkbara hälsoklyftorna är avgörande för att kunna ge likvärdiga möjligheter att undvika en cancerdiagnos som hade gått att förebygga. Den som drabbas av cancer ska ha möjlighet att äta en kost anpassad till sin sjukdomsbild.
Ett av flera exempel på hur staten arbetar brett med att genomföra folkhälsopolitiken är Socialstyrelsens uppdrag att stödja implementeringen av myndighetens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Riktlinjerna innehåller rekommendationer om åtgärder för att stödja personer att förändra levnadsvanor som tobaksbruk, riskbruk av alkohol, ohälsosamma matvanor eller otillräcklig fysisk aktivitet, i syfte att förbättra hälsa samt förebygga och behandla sjukdom. Under 2018–2021 har Socialstyrelsen årligen fördelat 10 miljoner kronor till professionens organisationer för att stödja implementeringen av riktlinjerna.
Regeringen har också i april 2021 gett Folkhälsomyndigheten och Livsmedelverket i uppdrag att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige.
Stockholm den 7 september 2022
Lena Hallengren
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.