Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska djurförsöken

Skriftlig fråga 2021/22:1836 av Elisabeth Falkhaven (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-03
Överlämnad
2022-08-04
Besvarad
2022-08-18
Sista svarsdatum
2022-08-18
Svarsdatum
2022-08-18
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Förra året gav regeringen Jordbruksverket, genom deras 3R-center, i uppdrag att kartlägga åtgärder för att minska djurförsöken så långt som möjligt. Myndigheten har nu slutrapporterat sitt uppdrag och menar bland annat att det behöver satsas mer pengar på utveckling av alternativa metoder, att det behöver avsättas särskilda medel för validering, att det behöver ske en attitydförändring till djurförsöken och att djurförsöken inte längre bör betraktas som en guldstandard.

Av EU:s försöksdjursdirektiv framgår att det EU-gemensamma mål som reglerna ska leda till är att alla försök på levande djur ska ersättas. Sverige är genom direktivet, tillsammans med de övriga medlemsstaterna, också skyldiga att främja den utvecklingen.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta gällande frågan om utfasning av djurförsöken i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1836 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)


Svar på fråga 2021/22:1836 av Elisabeth Falkhaven (MP) Åtgärder för att minska djurförsöken

Elisabeth Falkhaven har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta gällande frågan om utfasning av djurförsöken i Sverige.

Grundförutsättningarna när det gäller försöksdjur är att djur bara får användas om syftet med försöket inte kan uppnås utan användning av djur, att så få djur som möjligt används och att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt. Detta enligt den s.k. 3R-principen, från engelskans replace, reduce och refine.

3R-principen är väl etablerad i Sverige och det finns en lång tradition av att stödja forskning för utveckling av djurförsöksfria alternativ. Via Vetenskapsrådet finansieras årligen forskning om och utveckling av alternativa metoder till djurförsök. Det avsätts även öronmärkta medel till svenska laboratoriers medverkan i projekt om validering av alternativa metoder på EU-nivå.

Vid Statens jordbruksverk finns Sveriges kompetenscentrum för 3R-frågor, Sveriges 3R-center, som bland annat arbetar med att bistå forskningsfinansiärer och långsiktigt verka för att större vikt ska läggas på 3R-aspekter i forskningsansökningar. Detta bidrar till att stärka djurskyddet för försöksdjur genom att främja och samordna arbetet med alternativ till djurförsök. Utöver den kartläggning som Statens jordbruksverk redovisade av ytterligare åtgärder som kan vidtas för att begränsa försöksdjursanvändningen pågår ett arbete på Sveriges 3R-center med att ta fram en nationell strategi för hur djurförsök ska minska och ersättas med andra metoder. I enlighet med budgetpropositionen för 2021 har Statens jordbruksverk tillförts 15 miljoner kronor per år 2021–2023 för arbetet inom Sveriges 3R-center.

Sverige är ett föregångsland när det gäller djurskydd och ska så fortsätta att vara. Utveckling av alternativa metoder till djurförsök i enlighet med den inriktning som anges i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/63/EU om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål är angeläget och ett viktigt steg för att uppnå det slutliga målet att ersätta alla försök på levande djur så snart det är vetenskapligt möjligt.

Stockholm den 18 augusti 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.