Återvinning och eldning av impregnerat trä
Skriftlig fråga 2023/24:589 av Monica Haider (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2024-02-08
- Överlämnad
- 2024-02-09
- Anmäld
- 2024-02-13
- Svarsdatum
- 2024-02-21
- Sista svarsdatum
- 2024-02-21
- Besvarad
- 2024-02-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Helt i onödan eldas varje år enorma mängder impregnerat trä upp som farligt avfall trots att detta kan återanvändas. Utmaningen är att det impregnerade träet i dag nästan uteslutande slängs i en container som felaktigt räknas som farligt avfall på landets avfallsanläggningar. Detta skapar onödigt stora mängder askor som ska tas om hand som miljöfarliga askor och på så vis leder till onödigt stor miljöbelastning och kostar kommunerna stora belopp.
Nationell statistik visar att det under förra året samlades in 79 000 ton farligt avfall totalt. Av det var 53 000 ton impregnerat trä. Runt 80 procent av detta är inte farligt avfall och därmed felsorterat avfall som skulle kunna återbrukas eller omhändertas på ett mer hållbart sätt.
Ett par kommuner, däribland Mölndals kommun, har börjat återbruka delar av det impregnerade träet i stället för att bränna upp träet, och redan 2009 pekade IVL Svenska Miljöinstitutet på att nytt impregnerat trä borde separeras och brännas i vanliga värmeverk och inte sorteras ut som farligt avfall, för att minska mängden askor.
Återvinning är en viktig del för att nå miljömålen, och impregneringsmedlen har blivit så bra att träet inte längre räknas som farligt avfall, vilket innebär stora möjligheter för svensk avfallshantering och landets kommuner.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:
- Hur kan statsrådet underlätta för att fler kommuner ska återvinna impregnerat trä och därmed bidra till att uppfylla miljömålen?
- Vad kan statsrådet göra för att undvika att enorma mängder trä eldas upp som farligt avfall när träet inte räknas som farligt avfall och därmed är felhanterat?
- Förs det en dialog med Naturvårdsverket för att lösa denna utmaning, som i grunden bottnar i avfallsförbränningsförordningen?
Svar på skriftlig fråga 2023/24:589 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Svar på fråga 2023/24:589 Återvinning och eldning av impregnerat trä
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Svar på fråga 2023/24:589 av Monica Haider (S)
Återvinning och eldning av impregnerat trä
Monica Haider har frågat mig hur jag avser att underlätta för att fler kommuner ska återvinna impregnerat trä och därmed bidra till att uppfylla miljömålen; och vad jag kan göra för att undvika att enorma mängder trä eldas upp som farligt avfall när träet inte räknas som farligt avfall. Monica Haider har också frågat mig om det förs en dialog med Naturvårdsverket för att lösa denna utmaning, som, hon menar, i grunden bottnar i avfallsförbränningsförordningen.
En ambitiös avfallspolitik är nödvändig för att minska miljö- och klimatpåverkan från ineffektivt utnyttjande av resurser. Sveriges nationella strategi för cirkulär ekonomi pekar ut riktningen för att ställa om produktion, konsumtion och affärsmodeller till giftfria, fossilfria och cirkulära materialkretslopp. Målsättningen är att resurser ska användas effektivt i giftfria cirkulära flöden och i hög utsträckning ersätta primära material. Hänsyn ska tas till behov av att tillföra primära material för att möjliggöra klimatomställning och materialåtervinning. En förutsättning för att en omställning ska ske är att näringsliv och andra aktörer har en drivkraft att ställa om till ökad cirkularitet. Regeringen ser därför positivt på att kommuner arbetar för att öka återanvändningen och återvinningen av impregnerat trä.
Klassificering av avfall regleras genom bestämmelser i Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall och om upphävande av vissa direktiv (avfallsdirektivet) som har införlivats i svensk rätt genom avfallsförordningen (2020:614). Hur avfallet klassificeras är alltså en fråga om hur avfallsförordningen, snarare än avfallsförbränningsförordningen, tillämpas. Naturvårdsverket har ansvar för att närmare vägleda om hur klassificeringen ska gå till. Tillsyn av att bestämmelserna efterlevs utförs av ansvarig tillsynsmyndighet. Ansvaret är därmed tydligt fördelat.
I enlighet med avfallshierarkin, avfallsdirektivets mål samt miljökvalitetsmålen behöver återanvändningen och materialåtervinningen öka. Regeringen gav därför Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå åtgärder för att öka materialåtervinningsnivåerna. Även en bokstavsutredning har tillsatts med samma syfte men med något annat fokus. Regeringen avser att återkomma efter att Naturvårdsverkets och utredningens förslag har remitterats.
Stockholm den 21 februari 2024
Romina Pourmokhtari
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.