Återvändande av marockanska medborgare utan asylskäl
Skriftlig fråga 2017/18:1599 av Erik Andersson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-08-02
- Överlämnad
- 2018-08-02
- Anmäld
- 2018-08-09
- Svarsdatum
- 2018-08-16
- Sista svarsdatum
- 2018-08-16
- Besvarad
- 2018-08-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Hundratals marockanska pojkar och unga män har de senaste åren tagit sig olagligt till Sverige. Många lever idag på gatan i ett skuggsamhälle som präglas av grov kriminalitet och som utgör ett allt större problem för svenska myndigheter.
Trots att antalet asylsökande minskade under 2017 ökade antalet ensamkommande asylsökande barn från Marocko jämfört med 2016. I maj 2016 slöts ett avtal mellan Sverige och Marocko, vilket var tänkt att underlätta återvändandet av de marockanska medborgare som saknar asylskäl men ändå befinner sig i Sverige.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder har statsrådet redan vidtagit och vad avser statsrådet göra framöver för att säkerställa att de marockanska barn och ungdomar som befinner sig i Sverige utan asylskäl återvänder till Marocko?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1599 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Ju2018/03900/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och inrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1599 av Erik Andersson (M)
Återvändande av marockanska medborgare utan asylskäl
Erik Andersson har frågat mig vilka åtgärder som jag redan har vidtagit och vad jag avser göra framöver för att säkerställa att de marockanska barn och ungdomar som befinner sig i Sverige utan asylskäl återvänder till Marocko.
Regeringen har under mandatperioden haft återkommande dialoger med marockanska företrädare och återvändandet har nu ökat avsevärt. Som Erik Andersson skriver finns det sedan 2017 en upparbetad procedur mellan Sverige och Marocko för att underlätta identifiering och utfärda resehandlingar för dem som inte har rätt att vistas i Sverige. Samarbetet med Marocko fungerar i dag väl, och förra året verkställdes 170 av- och utvisningsbeslut till Marocko, vilket kan jämföras med 110 beslut 2016 och 63 beslut 2015.
Arbetet fortsätter för att minderåriga ska kunna återvända hem på ett humant, ordnat och effektivt sätt. På plats i Rabat har Sverige placerat en återvändandesambandsman, som står i direktkontakt med marockanska myndigheter och kontinuerligt arbetar för att underlätta återvändandet dit, både för den enskilde och för våra verkställande myndigheter.
I sammanhanget bör nämnas att en stor majoritet av dem som utgett sig för att vara minderåriga och som myndigheterna senare identifierat, har visat sig vara vuxna, vilket förbättrar förutsättningarna för återvändande. Det är också viktigt att komma ihåg att ansvaret för de egna medborgarna främst vilar på medborgarskapslandet. Detta innefattar även en skyldighet att ta emot dessa vid ett återvändande.
Regeringen tillsatte 2017 en utredning för att bland annat se över möjligheterna att enklare kunna identifiera och ta fingeravtryck även på unga personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd. Utredningen redovisade i november 2017 sina förslag i betänkandet Klarlagd identitet (SOU 2017:93) och frågan bereds nu inom Regeringskansliet.
Det har således vidtagits en mängd åtgärder i frågan de senaste åren och en klar förbättring har skett, men jag och regeringen vidtar naturligtvis ytterligare åtgärder vid behov.
Stockholm den 16 augusti 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.