Återbetalning av skadestånd för datalagringsdirektivet
Skriftlig fråga 2013/14:567 av Jens Holm (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-04-09
- Överlämnad
- 2014-04-10
- Anmäld
- 2014-04-11
- Besvarad
- 2014-04-16
- Sista svarsdatum
- 2014-04-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitieminister Beatrice Ask (M)
EU-domstolen ogiltigförklarade den 8 april EU:s datalagringsdirektiv. Sverige införde direktivet i svensk lagstiftning den 1 maj 2012. Vänsterpartiet har varit motståndare till datalagringsdirektivet, bland annat för att det strider mot de mänskliga rättigheterna och rätten till privat kommunikation. Domen visar att vi kritiker hade rätt hela tiden.
Sverige har ådömts 3 miljoner i böter från EU för att vi varit sena att införa direktivet i svensk lagstiftning. En dom i EU:s domstol är överordnad nationell lagstiftning. Domen borde alltså leda till att lagändringarna som följde av propositionen Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål (prop. 2010/11:46, alltså den svenska implementeringen av datalagringsdirektivet) upphävs snarast möjligt.
Nu är det dags att göra om och göra rätt. Med anledning av domen från EU-domstolen vill jag fråga justitieminister Beatrice Ask:
Avser ministern att verka för att EU ska betala tillbaka bötesbeloppet till Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:567 besvarad av Jens Holm (V)
Dnr Ju2014/2576/Statssekr Dnr Ju2014/2620/Statssekr Dnr Ju2014/2622/Statssekr | ||
Justitiedepartementet |
Justitieministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:561 av Maria Ferm (MP) EU-domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet samt frågorna 2013/14:566–567 av Jens Holm (V) Tidpunkt för upphävande av datalagringsdirektivet och Återbetalning av skadestånd för datalagringsdirektivet
Maria Ferm har frågat om jag avser att vidta några åtgärder till följd av att EU-domstolen i två förhandsavgöranden ogiltigförklarat det s.k. datalagringsdirektivet. Jens Holm har frågat om jag avser att verka för att upphäva den svenska versionen av datalagringsdirektivet samt om jag avser att verka för att EU ska återbetala det bötesbelopp Sverige har betalat för sitt försenade genomförande av direktivet.
EU-domstolen slår fast att direktivet innebär ett omfattande och särskilt allvarligt intrång i rätten till privatliv och skyddet av personuppgifter. Domstolen konstaterar dock att en skyldighet att lagra uppgifter är en ändamålsenlig åtgärd för att uppnå syftet att bekämpa allvarlig brottslighet och upprätthålla allmän säkerhet, vilket skulle kunna motivera ett intrång i rättigheterna. Eftersom direktivet i vissa avseenden inte fastställer tydliga och preciserade regler för omfattningen av intrånget i de aktuella rättigheterna begränsas emellertid inte direktivet till vad som är absolut nödvändigt för att uppnå syftet. Domstolen har därför vid en samlad bedömning funnit att direktivet inte lever upp till proportionalitetsprincipen.
Alliansregeringen var vid genomförandet angelägen om en bra balans mellan intresset av en effektiv brottsbekämpning och intresset av skyddet för den personliga integriteteten. Direktivets ogiltigförklarande innebär inte att den lagstiftning som genomför direktivet i svensk rätt automatiskt blir ogiltig. EU-domstolens dom och dess konsekvenser måste dock analyseras grundligt. Därigenom kan konsekvenserna för svensk lagstiftning bedömas. De uppgifter som lagras enligt den svenska lagen är av stor betydelse för polis och åklagare vid utredning av allvarlig brottslighet. Konsekvenserna för de brottsbekämpande myndigheternas arbete måste därför beaktas, samtidigt som den personliga integriteten måste värnas.
Sverige tvingades att betala skadestånd för att direktivet genomfördes för sent. Kommissionen har nu meddelat att skadeståndet ska betalas tillbaka.
Stockholm den 16 april 2014
Beatrice Ask
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.