Artistskatten och idrotten

Skriftlig fråga 2008/09:485 av Wegendal, Lars (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-16
Anmäld
2009-01-20
Besvarad
2009-01-21
Svar anmält
2009-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga

2008/09:485 Artistskatten och idrotten

av Lars Wegendal (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Just nu remissbehandlas ett förslag om att utländska artister ska betala mer skatt för sina inkomster även om de vistas kortare tid än sex månader i landet. Vad som är aktuellt är en höjning från 15 procent till dryga 31 procent från årsskiftet. Bakgrunden är att EG-kommissionen överlämnat en formell underrättelse till regeringen angående den svenska skattelagstiftningen om beskattning av utomlands bosatta artister och sportutövare.

Inom vissa specialidrottsförbund är oron stor över att antalet utländska utövare kommer att minska drastiskt. Detta kan man naturligtvis ha olika uppfattningar om men vad man främst framför är en oro över att villkoren inom detta område ser helt olika ut i olika länder inom Europa. I vissa länder är skattevillkoren betydligt gynnsammare än i Sverige, trots att vi är medlemmar i samma europeiska union.

Min fråga till ministern är därför:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att få till stånd mer likvärdiga villkor mellan medlemsländerna vad gäller den så kallade artistskatten?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:485 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 21 januari

Svar på fråga

2008/09:485 Artistskatten och idrotten

Finansminister Anders Borg

Lars Wegendal har frågat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vad hon avser att vidta för åtgärder för att få till stånd mer likvärdiga villkor mellan medlemsländerna vad gäller den så kallade artistskatten.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Lars Wegendal hänvisar till en promemoria om beskattning av artister med flera som nyligen har varit på remiss. Han har dock missuppfattat de förslag som föreslås i promemorian. I promemorian föreslås inte en höjning av den så kallade artistskatten från 15 procent till 31 procent. 

I promemorian presenteras däremot två förslag. Det ena förslaget, som är föranlett av den formella underrättelse från EG-kommissionen som Lars Wegendal nämner i frågan, innebär att utomlands bosatta artister och idrottsmän får möjlighet att välja att bli beskattade enligt inkomstskattelagen om de så önskar. Den skattskyldige får därigenom ökade avdragsmöjligheter.

Det andra förslaget innebär att ersättningar som betalas till utomlands bosatta artister och idrottsmän för arbete utfört i Sverige, i likhet med ersättningar till andra utomlands bosatta, ska beläggas med arbetsgivaravgifter. Ett skäl till förslaget är att ersättningen i många fall utgör underlag för pensionsgrundande inkomst (PGI). Ett annat skäl är att svenska artister och idrottsmän i dag inte konkurrerar på lika villkor med utomlands bosatta, eftersom ersättning till svenska artister och idrottsmän är belagda med arbetsgivaravgifter. Detta förslag är inte föranlett av den nämnda formella underrättelsen.

Efter remissbehandlingen kommer förslagen att beredas inom Regeringskansliet. Jag vill inte uttala mig något ytterligare innan beredningen är avslutad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.