Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län
Skriftlig fråga 2022/23:462 av Johanna Haraldsson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2023-03-15
- Överlämnad
- 2023-03-16
- Anmäld
- 2023-03-17
- Svarsdatum
- 2023-03-22
- Sista svarsdatum
- 2023-03-22
- Besvarad
- 2023-03-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)
P4 Jönköping rapporterade den 14 mars 2023 om den nuvarande situationen på arbetsmarknaden i Jönköpings län under rubrikerna: Bra läge för arbetstagare när företag skriker efter personal och Trots rapporter om lågkonjunktur – företag i länet går för högtryck.
Det är olika bilder av läget som framkommer. Samtidigt som det talas om lågkonjunktur och risk för ökade varsel uppger flertalet företag i länet att man planerar att anställa. Kompetensförsörjningen är fortsatt en av de största utmaningarna för företagen. Det finns sammanlagt 12 000 lediga jobb på Arbetsförmedlingens platsbank i Jönköpings län.
Det är en splittrad bild som målas upp av företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län. Efterfrågan är fortsatt stor på kompetens hos företagen i länet. Samtidigt behöver vissa företag varsla. Ett exempel är småhusindustrin, som har ett oerhört tufft läge på grund av kraftigt minskat bostadsbyggande.
För att arbetsmarknaden ska fungera bättre i både hög- och lågkonjunktur behöver matchningen förbättras. Människor behöver rustas att ta de lediga jobb som finns. Det är en förutsättning för att trycka ned arbetslösheten och säkerställa fortsatt tillväxt för företag i Jönköpings län och i hela Sverige. I det arbetet behöver staten ta ledartröjan.
Med anledning av det vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:
Vilka initiativ är ministern beredd att ta för en mer välfungerande arbetsmarknad och bättre matchning i Jönköpings län?
Svar på skriftlig fråga 2022/23:462 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)
Svar på fråga 2022/23:462 av Johanna Haraldsson (S)
Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län
Johanna Haraldsson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för en mer välfungerande arbetsmarknad och bättre matchning i Jönköpings län.
Målet för arbetsmarknadspolitiken är att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad i hela landet. Därigenom understödjs att den ekonomiska politiken återigen fokuserar på strukturellt riktiga reformer som ger långsiktigt högre sysselsättning och produktivitet.
Problemet kring matchningen utifrån kompetensbristen hos de arbetslösa och arbetsgivarnas brist på arbetskraft finns i hela Sverige. För att komma till rätta med problemet krävs strukturella åtgärder. Arbetslinjen behöver återupprättas. Det ska bli mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och finnas tydliga aktivitetskrav för att få bidrag.
Utbildningsinsatser är viktiga liksom att stärka möjligheterna till omställning. Förutom att arbetet fortsätter med att anvisa fler arbetslösa till reguljära studier är omställningsstudiestödet centralt i det arbetet.
Det finns även ett utrymme för en fortsatt ökning av Arbetsförmedlingens insatser jämfört nivåerna vid årsskiftet bland annat när det gäller arbetsmarknadsutbildning, matchningstjänster och arbetspraktik. Insatserna ska vara arbetsplatsnära för att göra arbetsmarknadspolitiken mer kostnadseffektiv och utformad så att fler kommer i arbete.
Svensk ekonomi befinner sig i ett besvärligt läge och osäkerheten om den framtida utvecklingen kvarstår. Regeringen kommer inom kort att presentera den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten med åtgärder för att möta denna situation.
Arbetet med budgetpropositionen för 2024 pågår bland annat utifrån Tidöavtalet som de fyra samarbetspartierna enats om. Till exempel handlar det enligt Tidöavtalet om insatser för att bryta passiv långtidsarbetslöshet och att arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa bör mötas av lägre anställningskostnader.
En stor bidragsreform ska genomföras under mandatperioden som syftar till att förbättra chanserna för människor att komma in i eget arbete och därmed pressa tillbaka utanförskap. Ett bidragstak ska införas, tydliga och anpassade aktivitetskrav ska ställas på alla som har försörjningsstöd och möjligheten till samhällsnyttiga insatser ska utredas.
Jag följer utvecklingen på arbetsmarknaden och är beredd att ta initiativ för att regeringen vid behov ska vidta ytterligare åtgärder på arbetsmarknadsområdet om läget på arbetsmarknaden försämras.
Stockholm den 22 mars 2023
Johan Pehrson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.