Arbetslöshetsmålet och unga i statistiken

Skriftlig fråga 2014/15:579 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-26
Överlämnad
2015-05-27
Anmäld
2015-05-28
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03
Besvarad
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen har som målsättning att Sverige når lägst arbetslöshet i EU år 2020. Hittills har den målsättningen väckt mer frågor än svar kring hur det ska nås.

I Dagens Industri den 26 maj  framgår det att regeringen varit otydlig med vilka som ska ingå och mätas i målet. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg säger att han gärna skulle se att vi ska mäta dem mellan 20 och 74 år.

Det vore olyckligt om vi återigen skulle gå tillbaka till den gamla S-taktiken att siffertrixa och föra människor ur statistiken bara för att nå ett uppsatt mål om arbetslösheten. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

Avser arbetsmarknadsministern att unga ska ingå i arbetslöshetsperioderna och därmed även vara med i statistiken?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:579 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2015/1656/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:579 av Jenny Petersson (M) Arbetslöshetsmålet och unga i statistiken

Jenny Petersson har frågat mig om jag avser att unga ska ingå i arbetslöshetsperioderna och därmed även vara med i statistiken.

Ett sysselsättningspolitiskt ramverk med ett tydligt mål är en viktig del för att nå resultat och styra den ekonomiska politiken. Sysselsättningsgraden och arbetskraftsdeltagandet i Sverige är sedan länge bland de högsta i EU. Sverige har även goda förutsättningar att uppnå det ambitiösa målet om en sysselsättningsgrad på väl över 80 procent inom ramen för EU 2020. Samtidigt har arbetslösheten länge varit högre än i många jämförbara länder. Regeringen anser att den därmed bör kunna sänkas väsentligt och år 2020 vara lägst i EU. Arbetslösheten ska minska genom att antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ökar. Fler människor ska ha ett jobb att gå till och färre ska vara deltidsarbetslösa. Kvinnors sysselsättning och arbetskraftsdeltagande måste öka.

Jobbmålet består av flera delar; arbetslöshet, sysselsättning, och arbetade timmar och regeringen kommer nogsamt att följa utvecklingen inom samtliga dessa variabler. Men just nu tänker vi framförallt på hur vi ska få människor i arbete, inte på statistiken. Fokus är på att få fler i jobb och inte på bättre statistik, och AKU är ett bra mått som alltid är relevant.

Vi kommer självklart att följa upp ungas arbetslöshet, sysselsättning och arbetade timmar som också är delar av målet. Dessutom avser regeringen stegvis införa en 90-dagarsgaranti för ungdomar, som innebär en bortre gräns för hur länge en ung person ska kunna vara arbetslös innan han eller hon erbjuds ett jobb, en insats som leder till ett jobb eller en utbildning.

Stockholm den 2 juni 2015

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.