Arbetslöshetens Skåne
Skriftlig fråga 2013/14:581 av Anders Karlsson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-04-22
- Överlämnad
- 2014-04-22
- Anmäld
- 2014-04-25
- Besvarad
- 2014-04-30
- Sista svarsdatum
- 2014-04-30
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)
I Arbetsförmedlingens pressmeddelande för Skåne kan man läsa att för första gången sedan november 2011 (!) minskar arbetslösheten i Skåne jämfört med samma månad året innan. I mars var drygt 61 800 personer i Skåne utan arbete, jämfört med 62 200 förra året. 10,3 procent av arbetskraften var arbetslös, jämfört med 8,2 procent i hela landet. Det är första månaden sedan november 2011 som antalet arbetslösa i länet är lägre än fjolårets nivå.
Det låter ju bra men om man läser Arbetsförmedlingens pressmeddelande från den 8 april 2008 så faller mörkret. Häri kan man läsa att arbetslösheten i mars 2008 var 29 800 personer (ca 4 procent) och i mars 2007 33 200 (ca 4,5 procent). På sju år med borgerlig närings- och arbetsmarknadspolitik har vi fått 30 000 fler arbetslösa, nästan en fördubbling. För kommuner som min hemkommun Landskrona är situationen katastrofal, 15,8 procent arbetslösa. Men Landskrona är också Folkpartiets mönsterkommun där borgerligheten fått härja fritt med stöd av Sverigedemokraterna.
Arbetslösheten i Skåne fortsätter att öka för dem som varit arbetslösa längre tid än sex månader. Likaså minskar inte arbetslösheten för utrikesfödda som i mars 2014 var 27 900 personer eller 24,2 procent av arbetskraften (riket 20,5 procent). Det är knappt 1 800 fler personer än för ett år sedan.
Regeringens starka Stockholmsfixering har knappast undgått någon. Den gäller både personsammansättning och politisk inriktning. Näringspolitiken har präglats av ointresse för näringar och branscher viktiga för Skåne, som till exempel jordbruks- och livsmedelsindustri. Från Moderaterna sker kanske delvis därför också ständiga avhopp i Skåne till Sverigedemokraterna eller motsvarande partier. Nyligen gick en före detta moderat riksdagsledamot i Malmö över till SPI.
Mot bakgrund av vilka fakta och argument har arbetsmarknadsministern och regeringen varit så passiva och ointresserade av arbetslösheten i Skåne?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:581 besvarad av Anders Karlsson (S)
Dnr A2014/1697/A | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknadsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:581 av Anders Karlsson (S) Arbetslöshetens Skåne
Anders Karlsson har frågat mig mot bakgrund av vilka fakta och argument har jag och regeringen varit så passiva och ointresserade av arbetslösheten i Skåne.
Jobben är regeringens viktigaste fråga. Sedan 2006 har antalet sysselsatta ökat med över 250 000 personer. Sverige har den näst högsta sysselsättningsgraden och den lägsta långtidsarbetslösheten i EU. Sveriges arbetsmarknad har utvecklats relativt starkt trots utdragen lågonjunktur. Detta har inte hänt per automatik utan är ett resultat av regeringens reformer.
För att möta utmaningarna på arbetsmarknaden har regeringen i budgetpropositionen för 2014 föreslagit åtgärder för sammanlagt över 20 miljarder kronor för att stödja tillväxt och varaktigt öka sysselsättningen. Dessutom har satsningar gjorts som stärker företagens konkurrenskraft, ökar arbetskraftsutbudet och efterfrågan på arbetskraft samt förbättrar matchningen på arbetsmarknaden.
Regeringen har infört ett nytt stöd för yrkesintroduktionsanställningar vilket väntas underlätta ungas övergång från skola till arbetsliv och trygga arbetsgivarnas långsiktiga kompetensförsörjning. Anställningarna innebär att arbete kombineras med utbildning och handledning. Regeringen bedömer att yrkesintroduktionsanställningarna har potential att bidra till att underlätta arbetsmarknadsinträdet för unga och därigenom minska ungdomsarbetslösheten.
Skåne är ett av de län som kommer att få del av medlen från EU:s sysselsättningsinitiativ för unga. Initiativet innebär att Sverige tilldelas ca 88 miljoner euro, exklusive den nationella medfinansieringen, för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i tre särskilt utsatta regioner. Regeringens avsikt är att sysselsättningsinitiativet för unga ska genomföras som en del av ett nationellt program för Europeiska socialfonden 2014–2020. Regeringens ambition är att sysselsättningsinitiativet för unga ska bidra till att reellt påverka sysselsättningen bland unga i dessa regioner.
Regeringen har även i vårpropositionen presenterat förslag för kunskap som stärker arbetskraften och ytterligare förbättrat företagsklimat.
Ovan har jag beskrivit några av regeringens satsningar inom arbetsmarknads-, närings- och utbildningspolitiken. Dessa satsningar kommer Skåne att få ta del av och de kommer att bidra till att minska arbetslösheten.
Sammantaget är regeringens politik inriktad på att bidra till fler jobb på hela arbetsmarknaden och till att nå regeringens mål om full sysselsättning.
Stockholm den 30 april 2014
Elisabeth Svantesson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.